МОЗ відреагувало на скандал з вакцинами Pfizer у Харкові
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ відреагувало на скандал з вакцинами Pfizer у Харкові

МОЗ відреагувало на скандал з вакцинами Pfizer у Харкові
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я оголосили, що ініціюють масштабну комісійну перевірку з приводу розкритого в медіа резонансного інциденту з вакцинами Pfizer у Харкові.

Джерело: МОЗ

Відомство звернуло увагу на те, що експерти вивчать дотримання “холодового ланцюга”, через порушення якого нібито було втрачено партію препарату. Там назвали дотримання температурних вимог, які визначив виробник, головною складовою для збереження якості вакцини.

У МОЗ нагадали про затверджені вимоги та механізми з доведення якісного препарату до пацієнта, а норми ці гармонізовано з міжнародними стандартами.

“МОЗ ретельно стежить за дотриманням “холодового ланцюга”. Одразу, коли стало зрозуміло, що мРНК-вакцини проти COVID-19 потребуватимуть транспортування та зберігання в режимі наднизьких температур, Україна почала готувати інфраструктуру для цього. Була організована робота національних та регіональних складів, налагоджена і відпрацьована чітка логістика вакцин відповідно до стандартних операційних процедур виробника.

Де було критично необхідно – оновлено холодове обладнання, поступовий процес його заміни на більш сучасне продовжується. До того, як ДП "Укрмедпостач" почав приймати вакцину Comirnaty/Pfizer-BioNTech, співробітники компанії Pfizer провели навчання безпосередньо на державному підприємстві та спостерігали за організацією процесу”, - стверджують у міністерстві.

Перевірка передбачає проведення подвійного моніторингу даних електроприладів, які реєструють температурний режим - у боксі, вантажному відділенні автомобіля. Фахівці перевіряють буквально показники, зафіксовані в момент перевезення.

Для цього у процесі використовують дані логера, який робить відповідні вимірювання з певними інтервалами. Змінити цей масив інформації неможливо через записування їх на спеціальний захищений носій.

Інцидент з Pfizer у Харкові

Українські медіа напередодні проінформували, що Харківська область повернула близько 9 тисяч доз відповідного препарату ДП “Укрмедпостач” через порушення цього “холодового ланцюга” під час перевезення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?