МОЗ викрило поширені фейки про мутацію коронавірусу
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ викрило поширені фейки про мутацію коронавірусу

МОЗ викрило поширені фейки про мутацію коронавірусу
Джерело:  online.ua

Нову мутацію коронавірусу тільки-но почали систематично вивчати після виявлення у Великій Британії, але перші фейки вже поширюються. У Міністерстві охорони здоров'я перелічили та викрили кілька з найпопулярніших. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на брифінг головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

За його словами, існує кілька шляхів виникнення мутації, однак точний належить з'ясувати вченим.

"Чому така мутація відбувається? Насамперед вчені з Великобританії говорять, що це могло виникнути внаслідок інфікування коронавірусом людини з імуносупресією. Довготривалий перебіг хвороби саме в цієї людини призвів до того, що імунітет не справлявся з боротьбою із вірусом, і він продовжував розмножуватися всередині організму. Це призвело до певних мутацій в білках-шипах", – звернув увагу санлікар.

Інша версія полягає в зараженні тварин та передачі нового штаму людині, її пов'язують з інфекцією в норок у Данії.

Ляшко нагадав, вірусу постійно знаходяться у стані мутації, тож новий штам сам по собі не може приводом для занепокоєння. Наразі науковці зареєстрували близько 12 тисяч мутацій коронавірусу.

"Поява нового штаму ніяк не пов'язана з початком вакцинації у Великобританії. Адже він був виявлений набагато раніше", - зауважив посадовець.

Представник МОЗ також додав, що інший фейк — використання в Україні нечутливого до мутацій ПЛР-тесту. Насправді ж система тестування складніша, аніж залучення лише одного засобу.

Третій поширений міф про мутований коронавірус полягає у його підвищеній смертності. Відповідного впливу вчені поки що не виявили.

"Але тут є одне застереження: у людей молодших за 60 років тяжкість перебігу легша", - резюмував Ляшко.

Як повідомляв ONLINE.UA, світові експерти не встановили підвищеної смертності від ураження новим штамом коронавірусу COVID-19. У Всесвітній організації охорони здоров’я також звернули на відсутність доказів щодо більш важкого перенесення інфекції людиною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?