МЗС назвало Росію співучасницею Голодомору через заперечення масового вбивства
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС назвало Росію співучасницею Голодомору через заперечення масового вбивства

МЗС назвало Росію співучасницею Голодомору через заперечення масового вбивства
Джерело:  online.ua

Українське Міністерство закордонних справ назвало Росію співмірною учасницею скоєння Голодомору 1932-33 років. Дипломати звернули увагу на стійку позицію Москви з заперечення масового вбивства українців. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на коментар відомства з приводу Міжнародного дня пам’яті жертв злочину геноциду.

За даними МЗС, правда, історична справедливість необхідні для вшанування жертв цієї трагедії та спроб їй запобігти.

Російська влада намагається заперечувати Голодомор як геноцид українців за часів сталінського режиму попри чисельні факти, докази, свідчення реальних людей. Така ж сама ситуація склалася з надзвичайно жорстокою депортацією кримських татар 1994 року та подальшими репресіями проти народу.

МЗС навело у приклад включення в Росії до переліку екстремістських матеріалів статтю Рафаеля Лемкіна, одного з авторів загального дослідження геноциду, під назвою "Радянський геноцид в Україні".

"Такі дії російської сторони є показовими, адже співмірним вчиненню злочину може бути лише його заперечення чи виправдання", - додали у міністерстві.

Водночас "Україна продовжує потерпати від зовнішньої агресії та насильства, які були розв’язані Росією у 2014 році у поєднанні зі спробою анексії Криму, слугує підтвердженням, що відсутність визнання й засудження злочинів минулого, як і утвердження поваги до прав і свобод людини та громадянина, відкриває шлях до вчинення кричущих порушень універсальних норм і правил, в тому числі злочинів проти людяності".

Як повідомляв ONLINE.UA, Вселенський патріарх Варфоломій провів службу в Стамбулі, яку присвятив мільйонам жертв Голодомору. Він відслужив панахиду по загиблих українцям і прочитав проповідь, в якій закликав весь світ не забувати минуле та засуджувати диявольські злочини сталінського режиму проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?