На Буковині археологи досліджують поселення пізньоримського періоду
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

На Буковині археологи досліджують поселення пізньоримського періоду

На Буковині археологи досліджують поселення пізньоримського періоду
Джерело:  online.ua

На Буковині археологи знайшли одне з найбільших поселень епохи пізньої античності (III - середина V століття н.е.), що відноситься до періоду розпаду Римської імперії. Його площа, як вважають вчені, може сягати 60 гектарів, це приблизно в десять разів більше за середній розмір тогочасного поселення.

Джерело: “Молодий буковинець”.

Римське поселення знаходилося біля сучасного села Бузовиця Дністровського району. Розкопки тривали все літо, археологи виявили велику кількість цікавих артефактів: зброї, прикрас, ремісничих знарядь, побутових предметів.

Як зазначив керівник дослідницької групи, фахівець Інституту археології НАН України Олег Петраускас, це величезне поселення можливо було адміністративним центром, з якого могло здійснюватися керівництво іншими поселеннями - виробничими центрами.

Також на території знайденого поселення міг проходити торговий маршрут у римські часи.

Жителями поселення були пересенці з Риму

Наявність тут фрагментів будівельної кераміки вказує, що в поселенні мешкали, в тому числі, й переселенці з Риму.

За словами завідувачки відділу археології, історії середніх віків і нового часу краєзнавчого музею Оксани Драгомирецької, вченим зараз вдалося опрацювати понад півсотні фрагментів плінфи.

"Це широка та пласка обпечена плитоподібна цегла, яка використовувалася при будівництві у древньому Римі та Візантії. Можливо, саме цю цеглу виготовляли і на Буковині, але за технологіями, які були поширені на території Римської імперії. Також є вироби з бронзи, керамічні фрагменти", - зазначила вона.

Знахідки передали на зберігання до Чернівецького краєзнавчого музею.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?