На Донбасі є три варіанти, у Путіна вперше великі проблеми через війну - західні ЗМІ
Категорія
Події
Дата публікації

На Донбасі є три варіанти, у Путіна вперше великі проблеми через війну - західні ЗМІ

На Донбасі є три варіанти, у Путіна вперше великі проблеми через війну - західні ЗМІ

Унаслідок різкої ескалації бойових дій на сході України минулого тижня в західній пресі з'явилися заголовки про те, що російський лідер Володимир Путін "відчуває" президента США Дональда Трампа. Можливо, це правда. Але є й інше пояснення - у російського президента немає іншого вибору, окрім ескалації, щоб війною в Україні забезпечити легітимність свого режиму в РФ.
Про це пише американське видання Newsweek в статті, переклад якої зробив ONLINE.UA.


Як відзначають автори статті, можливо, Путін вже зрозумів (або скоро зрозуміє), що за нескінченну війну на виснаження проти української армії, яка набирає силу, доведеться платити непомірну ціну, як в політичному, так і в економічному планах.


Це дає Вашингтону перевагу і можливість обернути ситуацію проти президента РФ, влаштувавши йому "випробування Україною".


Нові реалії конфлікту, які змусять Путіна змінити погляди - це зростаючі економічні та військові витрати на російських маріонеток на Донбасі, модернізована і більш агресивна армія України і стійка рішучість українців повернути контроль над окупованою територією.


Понівечений війною Донбас був мафіозною "державою в державі" ще до вторгнення Росії в 2014 році, а зараз ще більше зміцнився в такому статусі. Там відбуваються політичні вбивства, в тому числі багатьох з тих, хто був початковими ватажками бойовиків (зокрема

напередодні був убитий один з "польових командирів" так званої ДНР Михайло Толстих (Гіві)

, - ONLINE.UA). Швидше за все, вони були вбиті ФСБ Росії, щоб зміцнити контроль Москви над Донбасом. Путін не хоче відновлювати або керувати зруйнованим регіоном і волів би, щоб з ним розбиралася Україна - і це, на думку журналістів Newsweek,

перший варіант розвитку подій

.



Читайте також:

Уби

вство Гіві і істерики Лукашенка на адресу Росії пов'язані з однією причиною - Костянтин Боровий

По-друге, російські війська вторглися в Україну влітку 2014 року, щоб допомогти бойовикам проти тодішньої слабкої і неорганізованої української армії. На сьогоднішній день невідомо, чи зможуть бойовики вистояти проти гіпотетичного українського наступу без підтримки російських військових і ризику їх загибелі - особливо якщо США нарешті нададуть Україні сучасну оборонну зброю і нові технології - і таким буде

другий варіант розвитку подій

, зазначає видання.


В результаті в перший раз за два з половиною роки Путін натрапив на жорстку дилему: підтримувати йому статус-кво своїх ставлеників на Донбасі за рахунок російських втрат, економічних витрат на підтримку регіону і продовження або можливого посилення західних санкцій або ж відступити і мати справу з відповідною реакцією всередині країни через те, що він "втратив Україну".


Є також

третій варіант

, який дає перевагу США: відмова від провального фарсу, яким виявився Мінський процес, і сприяння поетапному виведенню російських військ в односторонньому порядку і роззброєнні маріонеток РФ. Це може супроводжуватися такими, що рятують репутацію, діями, як демілітаризація регіону під керівництвом ООН, проведення виборів під наглядом ОБСЄ і надання регіону більшої політичної автономії - і все це з відновленням безперечного українського суверенітету на Донбасі і контролю над кордоном з Росією.


З урахуванням економічної кризи напередодні президентських виборів в 2018 році Путін може вирішити, що ескалація є єдиним варіантом для забезпечення стабільності його режиму, який все більше спирається на патріотизм, підтриманий вторгненням в інші країни.


Проте адміністрація Трампа може влаштувати Путіну випробування, даючи ясно зрозуміти Москві, що альтернативою поетапного виведення її військ з України та роззброєння маріонеток Кремля буде різке збільшення підтримки української армії і значне погіршення наслідків для Росії, якщо вона вирішить продовжити свою агресію.


Отже, "випробування" Україною для Трампа може бути неминучим. Так само, як і для Путіна.



Читайте також

:

Трамп

знову хвалить Путіна, але є одна гарна обставина - CNN

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?