На Гаїті озброєнні угруповання взяли в облогу столицю
Категорія
Світ
Дата публікації

На Гаїті озброєнні угруповання взяли в облогу столицю

Банди Гаїті
Джерело:  The Guardian

На Гаїті внаслідок повстання озброєних угруповань проти виконуючого обов'язки прем'єр-міністра країни Аріеля Генрі в облозі опинилась столиця Порт-о-Пренс. 

Що відбувається на Гаїті

Зазначається, що через події в країни США проводять евакуацію власної дипломатичної місії.

Небезпека зростає на національному рівні: насильство в Артібоніті, блокпости на дорогах у Кап-Гаїтієні та нестача палива на півдні. Люди, які живуть у столиці, замкнуті, їм нікуди подітися. Люди, які втікають, не можуть знайти притулок в решті країни. Столиця оточена бандами. Це місто в облозі, - зазначає представник Міжнародної організації з міграції Філіп Бранша.

За інформацією журналістів видання, після спроби гаїтянських банд штурмувати урядовий квартал в Порт-о-Пренс, США вирішили відправити на Гаїті підрозділ морської піхоти для евакуації персоналу свого посольства.

За інформацією представників Міноборони США, операція з евакуації американського персоналу відбувалася вночі за допомогою вертольота. Про евакуацію попросив Держдеп.

Що відомо про повстання злочинних банд на Гаїті

Минулого тижня на Гаїті банди захопили дві в'язниці та звільнили 4 тис в'язнів, зокрема причетних до вбивства гаїтянського президента Жовенеля Моіса у 2021 році.

Після цього гаїтянська влада оголосила надзвичайний стан та запровадила нічну комендантську годину в столиці.

Днями стало відомом про масштабну спробу нападу гаїтянських банд на урядові будівлі в Порт-о-Пренс, після чого в США задумались про перекидання на Гаїті підрозділу морпіхів для забезпечення безпеки свого посольства.

Найпотужніші банди Гаїті об'єдналися та вчинили серію нападів на урядові установи, в результаті чого виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Гаїті Аріель Генрі не зміг повернутися з закордонної поїздки.

Через повстання на Гаїті було оголошено надзвичайний стан.

Останній напад гаїтянських банд був масштабним, скоординованим та швидким.

Банди одночасно атакували президентський палац, міністерство внутрішніх справ і штаб-квартиру поліції західного округу Гаїті. В ході боїв було вбито близько десятка нападників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?