На Сонці утворилась гігантська "діра". До Землі наближаються сонячні вітри
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

На Сонці утворилась гігантська "діра". До Землі наближаються сонячні вітри

На Сонці утворилась гігантська "діра". До Землі наближаються сонячні вітри
Джерело:  online.ua

На поверхні Сонця утворилася величезна "дірка", і астрономи попереджають, що до 31 березня може початися спрямування сонячного вітру до Землі.

Джерело: Science Alert

На Сонці утворилась гігантська діра

Зазначається, що це вже друга "дірка" на Сонці останнім часом. Нещодавно на ньому була виявлена корональна "дірка", розмір якої у 30 разів перевищував земний розмір. Наразі вчені помітили ще одну гігантську "дірку" на Сонці, яка має розмір від 18 до 20 земних.

Як пояснюють вчені, корональні "дірки" на Сонці випромінюють у космос сонячний вітер, який може заподіяти пошкодження супутникам та викликати полярне сяйво на Землі.

Нова "діра" розташована близько до екватора Сонця. Корональні "діри" досить поширені, але зазвичай вони з'являються ближче до полюсів Сонця, звідки їх вітри вивергаються в космос. Вони дуже швидкі і можуть бути зі швидкістю понад 800 кілометрів на секунду, — сказали вчені.

Коли Сонце наближається до піку своєї активності, що відбувається приблизно кожні 11 років, такі "дірки", як правило, з'являються поблизу екватора Сонця.

На Сонці помітили вогняний торнадо

Обсерваторії сонячної динаміки NASA вдалося зафіксувати гігантський вогняний торнадо на поверхні Сонця. За словами науковців, вихори плазми здійнялися на таку висоту, що могли б поглинути Землю 14 разів.

За словами представників Обсерваторії сонячної динаміки NASA, цей вогняний торнадо не є небезпечним для нашої планети, адже ми знаходимося за 11 700 Земель від Сонця.

Окрім того, наголошується, що він був спрямований він зовсім в інший бік.

Після виверження він попрямував над північним полюсом Сонця, тож точно не наближається до нас чи інших планет, – пояснює Оуенс.

Що важливо розуміти, протягом останніх місяців астрономи фіксують на Сонці багато бурхливої активності, і частина його викидів все-таки буде летіти в наш бік.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?