На станції "Академік Вернадський" зафіксували новий сніговий рекорд — фото
Категорія
Україна
Дата публікації

На станції "Академік Вернадський" зафіксували новий сніговий рекорд — фото

На станції "Академік Вернадський" зафіксували новий сніговий рекорд — фото
Джерело:  online.ua

На українській станції "Академік Вернадський" зафіксували новий сніговий рекорд - 3,5 метри снігу, це майже на пів метра більше, ніж торішній максимум. Через снігові завали дахом станції ходять пінгвіни.

Джерело: Національний антарктичний науковий центр

Біля української станції "Академік Вернадський" новий сніговий рекорд

Рівень снігу вже сягнув позначки 345 см, що майже на півметра більше, ніж торішній максимум. І це при тому, що зафіксовані в грудні 2021-го 3 метри теж були рекордними: вони перевищили показник 2,65 м 2016 року, - вказують науковці.

Зазвичай максимальна річна висота снігового покриву біля станції була не більш як 2 метри. Тепер насипало майже 3,5 м, водночас деякі замети біля "Вернадського" сягають 6 метрів, а на острові – до 10 метрів.

Оскільки тут переважає вітряна погода, то глибина снігового покриву розподіляється нерівномірно. Є оголені скелі, на яких сніг так і не ліг, а є ділянки, особливо біля станції, яка виступає перешкодою на шляху вітру, де замети під 6 метрів. Офісну частину "Вернадського" (вона нижча) замело з двох боків, утворивши такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни, – розповіла метеорологиня 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.

Вчені прогнозують, що рівень снігу ще зростатиме, адже нинішня зима в районі стала аномально теплою: середня температура була лише трохи нижчою -2°С.

Внаслідок теплої зими в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів. Це є однією з причин, чому на нашому острові спостерігається снігонакопиченя. По суті, так утворюється і зростає льодовиковий щит, – пояснила дослідниця.

Вчені додають, що остаточний сніговий рекорд цього року дізнаються наприкінці грудня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?