На які ліки потрібен рецепт з 1 квітня — пояснення МОЗ
Категорія
Україна
Дата публікації

На які ліки потрібен рецепт з 1 квітня — пояснення МОЗ

На які ліки потрібен рецепт з 1 квітня — пояснення МОЗ
Джерело:  online.ua

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що кількість рецептурних засобів з 1 квітня не змінюватиметься. За рецептом продаватимуться ті ліки, які й до цього були рецептурними. Українці зможуть скористатися зручним електронним рецептом для придбання лікарських засобів в аптеках.

Джерело: Віктор Ляшко

На які ліки потрібен рецепт з 1 квітня

Віктор Ляшко в етері Телемарафону повідомив, що від 1 квітня 2023 року для пацієнтів з'являється додатковий сервіс – електронний рецепт на рецептурні ліки.

До цього по електронному рецепту можна було отримати тільки препарати, які були в програмі “Доступні ліки”. Зараз за електронним рецептом можна купити всі рецептурні лікарські засоби.

До переліку препаратів, які є в сервісі електронних рецептів зараз підключені майже всі рецептурні препарати.

Ми не змінюємо жодного співвідношення щодо кількості рецептурних лікарських засобів. Виробник, який проходить реєстрацію одразу в інструкції прописує, а ми перевіряємо його по діючому законодавству і визначаємо це рецептурний лікарський засіб чи ні, – сказав Ляшко.

Міністр наголосив, що рецептурний лікарський засіб призначається лікарем, одразу прописується його доза та тривалість вживання.

Він додав, що отримання такого рецепту є спільною відповідальністю як лікаря, так і пацієнта, тому рецептурні препарати мають продаватися виключно за призначенням лікаря.

У рецептурних лікарських засобах є як користь, так і негативні наслідки, які повинен контролювати виключно лікар і рецепт – це така і відповідальність того, хто виписує тому, хто вживає. Тому це додатковий соціальний діалог між лікарем і пацієнтом, – підкреслив він.

Як працюватиме сервіс електронних рецептів

За повідомленням очільника МОЗ, з 1 квітня вводиться додатковий сервіс електронних рецептів, який спростить можливість отримати рецептурний препарат.

Зокрема, якщо людина тривалий час вживає лікарський засіб з групи рецептурних, йому не потрібно буде постійно їхати на прийом до лікаря – він зможе і в дистанційній формі отримати рецепт на цей препарат і отримати його в найближчій аптеці.

Він пояснив, що у разі потреби препарату, якщо сімейний лікар дозволяє його приймати – можна дистанційно отримати повідомлення про отримання рецепту і лікарський засіб можна буде придбати в аптеці.

Ми реально бачимо картину, коли в нас самолікування досить популярне і кожен сам собі лікар, призначає групу препаратів, а потім не задоволений якістю медичної допомоги, тому що йому лікарський засіб, який він сам собі призначив, не допомагає. Цього не повинно бути, – наголосив Ляшко.

Він запевнив, що така система в подальшому запрацює на 100% і буде чітко контролюватися виписування таких рецептів – він повинен відповідати протоколу лікування.

Таким чином вирішується два питання – доступність і якість, адже держава паралельно працює над розширенням переліку засобів в програмі “Доступні ліки”, яка передбаає відшкодування вартість ліків аптеці, які пацієнтові відпускають безоплатно.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?