Прем'єр Ізраїлю розпочав перший візит в ОАЕ
Категорія
Світ
Дата публікації

Прем'єр Ізраїлю розпочав перший візит в ОАЕ

Прем'єр Ізраїлю розпочав перший візит в ОАЕ
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Нафталі Беннетт розпочав перший офіційний візит ізраїльського лідера до Об'єднаних Арабських Еміратів у неділю, прагнучи зміцнити зв'язки в Перській затоці в період посилення регіональної напруженості, оскільки світові держави намагаються відновити ядерну угоду з Іраном.

Джерело: Reuters

Беннет, ультраправий політик, який вступив на посаду голови широкого коаліційного уряду Ізраїлю в червні, планує провести переговори в понеділок з фактичним лідером ОАЕ, наслідним принцом Абу-Дабі шейхом Мохаммедом бін Заїдом аль-Нахаяном.

Дипломатичний зв’язок відбувається в той час, коли світові держави ведуть переговори з Іраном про порятунок ядерної угоди 2015 року, проти якої виступив Ізраїль і від якої в 2018 році відмовилися тодішній президент США Дональд Трамп.

З серпня 2020 року ОАЕ, а за ними Бахрейн, Судан і Марокко, перейшли до нормалізації відносин з Ізраїлем в рамках ініціативи, що фінансується США, яка отримала назву «Угоди Авраама» на честь біблійного патріарха, якого шанують євреї, християни та мусульмани.

Поїздка Беннета в ОАЕ є першою поїздкою прем'єр-міністра Ізраїлю до будь-якої з цих країн після укладення угод.

Після прибуття в Абу-Дабі після рейсу з Тель-Авіва Беннетта зустріла почесна варта і міністр закордонних справ ОАЕ шейх Абдулла бін Заїд. Беннетт зазначив:

Який чудовий прийом. Я дуже радий бути тут від імені свого народу (під час) першого офіційного візиту ізраїльського лідера.

Ізраїль заговорив про створення спільної оборони з арабськими державами Перської затоки, які поділяють його стурбованість діяльністю Ірану. Переслідуючи економічні, медичні та енергетичні зв’язки зі своїм новим союзником, ОАЕ підписали десятки меморандумів про взаєморозуміння з Ізраїлем з моменту підписання угоди Авраама.

Проте ОАЕ також звернулися до Ірану, відправивши туди свого старшого радника з національної безпеки минулого понеділка, щоб зустрітися з іранським колегою та президентом Ебрагімом Раїсі.

Зближення в Перській затоці засудили палестинці, чиї дипломатичні зв'язки з Ізраїлем призупинилася в 2014 році.

Читайте також:

  • В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?