Нафтогаз оцінив ймовірність підвищення тарифів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нафтогаз оцінив ймовірність підвищення тарифів

Нафтогаз оцінив ймовірність підвищення тарифів
Джерело:  online.ua

Скасування спеціальних обов'язків на підприємства теплокомуненерго не стане причиною підвищення газових тарифів на території України, вважають у НАК “Нафтогаз”.

Джерело: Укрінформ

За словами директора з інтегрованих комунікацій Максима Білявського, ще у травні скасували модель ПСО, відповідно якій компанія постачала паливо виробникам тепло- та електроенергії з пільгами, що визначена на рівні Кабінету міністрів.

“Реформа ринку природного газу вимагає скасування ручного регулювання, забезпечення прозорості процедур для збереження конкурентоздатності. Це наші зобов’язання, що були закріплені в Угоді про Асоціацію України з ЄС”, - пояснив він.

“Нафтогаз” та представники компаній, що споживали в минулому газ за ПСО, домовилися про іншу модель роботи у ринкових умовах. Вона передбачає підписання трирічного договору на постачання газу виробникам тепла й гарячої води побутовим споживачам.

Такі підприємства користуються газом у виробництві тепла не тільки для потреб населення, але й для постачання його до державних, комунальних, комерційних підприємств.

“Саме тому ми пропонуємо і надаємо на перший рік дії трирічного контракту газ за довгостроковою ринковою ціною 7,42 грн за кубометр в обсязі, що відповідає історичному обсягу споживання ТКЕ для виробництва тепла й гарячої води безпосередньо для потреб населення. Додаткові ж обсяги ресурсу відпускатимуться за спотовою ринковою ціною”, - пояснив Білявський.

Показник довгострокової ринкової ціни за кубометр сягає 7,42 гривні. Це відповідає середньозваженій вартості видобутку газу, у неї внесли інвестиційну складову та фінансові витрати.

“Фактично, НАК створює сприятливі умови для проходження підприємствами ТКЕ перехідного періоду, коли суб’єкти господарювання зможуть зосередитися на питаннях модернізації обладнання, збільшення енергоефективності технологічних процесів, переходу на відновлювальні джерела енергії (біомасу, зокрема). Запропонована Нафтогазом концепція для ТКЕ дозволяє забезпечити прогнозованість розрахунку тарифів на опалення/гаряче водопостачання”, - резюмував один з представників НАК.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?