ОГТС оцінила мільярдні збитки України після запуску Північного потоку-2
Категорія
Економіка
Дата публікації

ОГТС оцінила мільярдні збитки України після запуску Північного потоку-2

ОГТС оцінила мільярдні збитки України після запуску Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Запуск російського “Північного потоку-2” призведе до багатомільярдних збитків для української сторони, стверджують у підприємстві “Оператор ГТС”.

Джерело: Exploration&Production Consulting

За словами голови компанії Сергія Макогона, наразі відповідні втрати оцінюють від 5 до 6 мільярдів доларів США на рік. Причиною стане подорожчання газових ресурсів на тлі необхідності транспортування їх з європейських країн.

“Я оцінюю прямі і непрямі втрати України від запуску "Північного потоку-2" в $5-6 млрд на рік. І особливо потрібно пам'ятати про військову безпеку. Без транзиту інтерес до нас з боку ЄС значно знизиться, а це розв'яже руки Росії”, - звернув увагу посадовець.

Одночасно з цим українській стороні доведеться жити в умовах припинення російського транзиту та втрати 1,5 мільярда доларів США.

“Як я вже говорив, газ подорожчає приблизно на $50/тис куб м, оскільки вартість транспортування в Україну зросте. Якщо дорожчає газ, то дорожчає весь наш експорт, наприклад, добрива. Також газ подорожчає для населення, відповідно потрібно буде більше коштів для субсидій”, - пояснив Макогон.

Такі збитки можна компенсувати шляхом збільшення власного видобутку ресурсів та у разі втілення заходів з енергоефективності. Наразі українські компанії мають отримати максимум можливостей для видобутку газу, вважають в “ОГТС”.

“Так, нам доведеться закрити велику частину компресорних станцій. Але наша інтеграція в європейський ринок газу на цьому не припиниться. У нас є видобуток, є імпорт і все буде працювати і далі. Сподіваюся також, що ніхто не реанімує в Україні політичну торгівлю газом з Росією”, - резюмував Макогон.

Північний потік-2 та санкції

Наразі амбітний газовий проєкт Кремля залишається нереалізованим, хоча російська сторона оголошувала про його запуск вже наприкінці 2019 року. На заваді будівництву спочатку стала позиція Данії, у водах якої триває фінальний етап роботи, а пізніше — санкційне рішення Сполучених Штатів.

Станом на травень 2021 року американський уряд готовий надалі протидіяти будівництву “Північного потоку-2” на користь східноєвропейським союзникам.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?