Наріжне питання: Кремль поставив чергову умову Україні по нормандському саміту
Категорія
Політика
Дата публікації

Наріжне питання: Кремль поставив чергову умову Україні по нормандському саміту

Наріжне питання: Кремль поставив чергову умову Україні по нормандському саміту
Джерело:  online.ua

Прямого взаємозв'язку між нормандським самітом і прийняттям закону про особливий статус Донбасу немає, але Кремль розраховує на те, що Київ внесе ясність в цьому питанні. Про це заявив спікер Кремля Дмитро Пєсков в прямому ефірі одного з російських телеканалів, передає ONLINE.UA.

"Ні, прямого тут взаємозв'язку немає, але, безумовно, всі розраховують на те, що українська сторона розуміє, як вони далі будуть себе вести, і те, що вони будуть робити з цим законом. Тому що закон, звичайно, такий наріжний. Ми не знаємо, яким може бути інший закон, а головне, його потрібно погодити з "ДНР" і "ЛНР", - відповів Пєсков на запитання, чи погодиться Москва на нормандський саміт до прийняття Києвом закону про особливий статус Донбасу.

Пєсков зазначив, що Київ категорично проти прямих контактів з бойовиками "ЛДНР". Тому, якщо буде прийнятий новий закон по Донбасу, то можливості узгодити його з окупантами не буде. А це значить, за словами прессекретаря Путіна, що знову з'явиться безліч нерозв'язних питань.

Нагадаємо, Росія не вперше висуває вимоги Україні щодо нормандського саміту. Спочатку в Москві наполягали на узгодженні формули Штайнмайєра, яка передбачала розведення сил на Донбасі. Коли Київ виконав ці вимоги, Кремль почав вимагати підготувати спільний документ, який буде розглянуто лідерами чотирьох країн, до зустрічі. Зокрема, помічник Путіна Юрій Ушаков заявляв, що Росія не бачить ніяких перешкод для проведення нормандського саміту з Донбасу, але Путін прийме остаточне рішення щодо дати, як тільки будуть передумови для його успішної організації. При цьому Ушаков не виключав, що нормандський саміт може відбутися до кінця 2019 року.

Слід зазначити, що раніше стало відомо, що сторони погодили дату нормандського саміту на офіційному рівні. Зустріч лідерів країн нормандської четвірки повинна відбутися 9 листопада в Парижі. У Росії ж поки не називають цю дату, відзначаючи, що вона ще не затверджена.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія навмисно зриває нормандський саміт з Донбасу, так як президент РФ Володимир Путін не хоче дати шансу українському лідеру Володимиру Зеленському зробити конкретні кроки на шляху до миру на Донбасі. Таку думку висловив близький до процесу підготовки нормандського саміту чиновник в уряді ФРН.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?