NASA виявило на МКС екзотичний п'ятий агрегатний стан матерії
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA виявило на МКС екзотичний п'ятий агрегатний стан матерії

NASA
Джерело:  Space

Ще 5 років тому на Міжнародній космічній станції (МКС) встановили спеціальний прилад, під назвою Cold Atom Lab, для проведення експериментів і створення найхолодніших речовин у Всесвіті. Усі ці роки вчені використовують цей прилад для вивчення незвичайних квантових властивостей атомів в умовах мікрогравітації.

NASA виявило на МКС екзотичний п'ятий агрегатний стан матерії

Найвідомішими агрегатними станами речовини є твердий, рідкий газоподібний і плазма. Але існує й п'ятий екзотичний стан матерії, який називається конденсат Бозе-Ейнштейна. Уперше його виявили 1995 року.

Такий агрегатний стан речовини не зустрічається в природі, але його можна створити в лабораторних умовах. Наприклад, за допомогою таких приладів, як Cold Atom Lab, де лазери або магніти допомагають довести хмару з атомів до надзвичайно низьких температур, які близькі до абсолютного нуля (-273 градуси Цельсія). Вважається, що це найнижча температура, яка може існувати у Всесвіті. Коли атоми охолоджуються до такої температури, то їхній рух сповільнюється, і вчені можуть спостерігати за квантовими ефектами, які у звичайних умовах дуже важко вивчати.

Конденсат Бозе-Ейнштейна є нестабільним, і якщо на Землі вимикаються лазери або магніти, що охолоджують атоми, то ці речовини розсіюються під впливом гравітації. Але в космосі немає такої сильної гравітації, тому вперше створити конденсат Бозе-Ейнштейна на МКС вдалося ще 2018 року.

Новий агрегатний стан речовини

Тепер уже вченим з NASA вдалося створити квантовий газ не з одного, а з двох типів атомів. Зокрема, було отримано конденсат Бозе-Ейнштейна, що складається з атомів калію і рубідію.

За словами авторів дослідження, це досягнення дає можливість робити нові відкриття в галузі квантової хімії в рамках експериментів, проведених у космосі. Також цей вид квантового газу можна використовувати для створення космічних квантових технологій.

Наприклад, як кажуть учені, цей новий стан матерії можна використовувати для створення нових гіроскопів. З їхньою допомогою буде покращено навігацію в космосі і це допоможе космічним кораблям під час далеких подорожей Сонячною системою.

Також вчені з NASA вважають, що майбутні експерименти в Cold Atom Lab з дуже холодними атомами допоможуть перевірити принцип еквівалентності. Це одна з головних складових теорії відносності Ейнштейна. Згідно з цим принципом, гравітація має однаково впливати на всі об'єкти, незалежно від їхньої маси. Тобто легке перо і важкий камінь мають падати вниз з однаковою швидкістю, принаймні у вакуумі, де немає тертя. Перевірити принцип еквівалентності за допомогою квантової механіки вченим було важко, а тому квантові експерименти в космосі можуть допомогти в цьому процесі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?