NASA зафіксувало інопланетний зелений спалах на Юпітері — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

NASA зафіксувало інопланетний зелений спалах на Юпітері — фото

NASA зафіксувало інопланетний зелений спалах на Юпітері — фото
Джерело:  online.ua

Зонд NASA Juno продовжує фотографувати погоду Юпітера. На цей раз він зафіксував ще одне вражаюче явище.

Джерело: Space

Фото блискавки на Юпітері

Під час свого 31-го прольоту навколо Юпітера 31 грудня 2020 року Juno зробив знімок зеленуватого світіння від удару блискавки всередині закрученого вихору поблизу північного полюса Юпітера.

У той час космічний корабель знаходився лише на висоті 32 тис кілометрів над вершинами хмар планети, - повідомило NASA .

Фото: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS. Обробка зображення Кевіном М. Гіллом

Це було не єдине зіткнення Juno з блискавкою Юпітера. Космічний корабель спостерігав багато ударів блискавки у густій атмосфері Юпітера, допомагаючи вченим визначити, що блискавки на газовому гіганті дуже схожі на блискавки, які ми бачимо тут, на Землі.

Однак є деякі ключові відмінності.

На Землі блискавки походять від водяних хмар і найчастіше трапляються поблизу екватора, тоді як на Юпітері блискавки, ймовірно, також виникають у хмарах, що містять водно-аміачний розчин, і їх найчастіше можна побачити біля полюсів, — написали представники NASA.

Що відомо про місію Juno на Юпітері

Juno обертається навколо Юпітера по дуже еліптичній траєкторії, проводячи детальні спостереження за газовим гігантом під час близьких прольотів над його полюсами з липня 2016 року.

Juno наразі здійснив 51 близький прохід навколо Юпітера. Наступний відбудеться 23 червня.

Перші 35 проходів були проведені під час основної місії Juno, яка завершилася в липні 2021 року. Дані зонда дали вченим набагато краще розуміння структури, формування та еволюції Юпітера.

Багато відкриттів Juno змінили наше уявлення про атмосферу Юпітера, виявивши атмосферний погодний шар, який простягається далеко за межі його хмар, і глибоку внутрішню частину з розрідженим або «нечітким» ядром важких елементів, - кажуть вчені.

Зараз Juno виконує розширену місію, яка триватиме принаймні до вересня 2025 року, за умови, що космічний корабель залишатиметься у справному вигляді у суворому радіаційному середовищі Юпітера.

Під час розширеної місії зонд ширше вивчає всю систему Юпітера, вивчаючи планету, кільця та численні супутники планети.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?