Чому Всесвіт стає дедалі менш придатним для життя — пояснення вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чому Всесвіт стає дедалі менш придатним для життя — пояснення вчених

Чому Всесвіт стає дедалі менш придатним для життя — пояснення вчених
Джерело:  online.ua

За словами науковців з Інституту досліджень Сонячної системи імені Макса Планка, наш Всесвіт поступово стає непридатним для зародження життя. Після масштабного дослідження вони дійшли висновку, що вся справа в зорях.

Джерело: Nature Communications

Що відомо про результати нового дослідження Всесвіту

Що важливо розуміти, ранній Всесвіт складався лише з трьох елементів: багато водню, трохи гелію та літію.

Іноземні вчені звертають увагу на те, що перші зірки повністю складалися саме з них, проте глибоко в надрах відбувалися хімічні реакції, які створювали інші елементи, метали. В результаті загибелі перших світил, цей новий хімічний елемент поширився галактиками.

Планети біля зірок із низьким вмістом металів мають більше шансів отримати необхідний захист, який дасть змогу життю зародитися й процвітати. Річ у тім, що життя залежить від тонкого шару озону, який захищає поверхню планети від убивчого ультрафіолету зірки. Водночас сам озон утворюється в атмосфері під дією якраз ультрафіолетових хвиль особливого типу, а їх у великій кількості випромінювали саме ранні зорі, без високого вмісту металів.

Фото — unsplash.com

Як на зародження життя впливають зірки

Як стверджують науковці, зірки завжди випромінюють ультрафіолет – з металом в своєму складі чи без. Проте коли випромінювання більше (мало металів) - планета починає створювати довкола себе необхідний захист і може підтримувати життя. А коли менше (більше металів) – озон або не утворюється взагалі, або його шар занадто тонкий, щоб захистити поверхню планети. Тому навіть це відносно слабне випромінювання вбиває будь-яке життя.

За словами вчених, життя може зародитися в океанах, які теж діють як щит від ультрафіолету. Однак вийти на сушу, якщо на планеті немає озонового шару, організми навряд чи зможуть.

Як вдалося дізнатися в результаті нового дослідження, вчені продовжують шукати життя не в тих частинах галактики.

Окрім того, наголошується, що життю може ставати дедалі важче й важче розвиватися в міру того, як дедалі більше зірок стають металічними.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?