Наступне російське протистояння з Заходом може відбутися в Арктиці — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

Наступне російське протистояння з Заходом може відбутися в Арктиці — Bloomberg

Наступне російське протистояння з Заходом може відбутися в Арктиці — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Арктика є міжнародно нейтральною зоною, яка довгий час залишалася поза геополітикою. Проте управління регіоном раптово опинилося під питанням через ізоляцію Росії, зміну клімату та гонкою за ресурси Арктики.

Джерело: Bloomberg

Країни змагатимуться з ресурси Арктики

Bloomberg повідомляє, що Арктична рада – головний орган співпраці між вісьмома країнами, які мають спільну опіку над Арктикою – знаходиться в підвішеному стані.

Її засідання були призупинені з минулого року, і ніхто не впевнений, що станеться після 11 травня, коли Росія має передати ротаційне головування Норвегії.

Росія залишається членом ради, і тому «в принципі» буде залучена до будь-яких рішень або діяльності.

Очевидно лише те, що статус-кво з низьким рівнем конфліктів знаходиться під загрозою, що ставить під загрозу наукову співпрацю, яка процвітала після закінчення холодної війни. І це відбувається у той час, коли потепління в Арктиці та гонка за її ресурси – можливо, мільйони барелів нафти та багаті родовища корисних копалин – пожвавлюються.

Видання зазначає, що ніхто не «володіє» Північним полюсом, проте країни, що оточують центральну частину Північного Льодовитого океану, вже мають права, які виходять за межі їх узбережжя відповідно до міжнародного права.

Зараз три з них – Росія, Канада та Данія від імені своєї автономної залежної території Гренландії – перемальовують карти та сперечаються про більші суверенні права на те, що знаходиться під океаном: величезну смугу дна Арктичного моря, що тягнеться через Північний полюс.

Арктика є стратегічним пріоритетом для РФ

Видання пише, що Арктика є стратегічним пріоритетом для президента Росії Володимира Путіна.

31 березня Путін підписав зовнішньополітичний документ, який зобов’язується "дати відсіч недружнім державам, які сподіваються мілітаризувати регіон", і встановити тісніші зв’язки співпраці з неарктичними державами, які "проводять конструктивну політику щодо Росії".

Видання зазначає, що усі сторони добре усвідомлюють стратегічне військове значення регіону, оскільки танення льоду відкриває нові маршрути для кораблів і підводних човнів. Це набуло ще більшого значення після вторгнення РФ в Україну.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?