НАТО спрогнозував нову військову провокацію Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО спрогнозував нову військову провокацію Путіна

НАТО спрогнозував нову військову провокацію Путіна
Джерело:  online.ua

Україна має бути готовою до нових ймовірних провокацій з боку Росії попри заяву щодо відведення військ, вважають у командуванні союзників НАТО.

Джерело: Bloomberg

На думку адмірала Джеймса Ставрідіса, колишнього верховного головнокомандувача Об’єднаними збройними силами НАТО в Європі, західні партнери Києва мають також бути пильними.

“У квітні українці зітхнули з полегшенням, коли президент Росії Володимир Путін заявив, що відведе більшість із понад 100 000 військових, перекинутих на російсько-український кордон. Так зробили США, НАТО та решта Європи. Але ніхто не повинен зітхати з полегшенням: Путін не той, хто відступає. Отже, де слід очікувати його наступної провокації? Швидше за все, у водах Чорного моря”, - наголосив офіцер ВМС США.

Він нагадав, як вторгнення Росії в український Крим завершилося найбільш масштабним у XXI столітті захопленням території суверенної держави. Окупація мала надзвичайне стратегічне значення для російської сторони, Москва упродовж останніх 7 років не шкодувала грошей для мілітаризації півострова разом з озброєнням військ на Донбасі.

“Нещодавнє накопичення стало, мабуть, сигналом для Заходу про те, наскільки невблаганний Путін чинитиме тиск на Україну, і про його глибокий спротив вступу до НАТО. Це також відвертало увагу від його переслідування опозиційного лідера Олексія Навального і посприяло зростанню рейтингу Путіна в Росії. Зрештою, це дозволило російським військовим ефективно попрактикуватися на випадок, якщо Путін вирішить кинути кубики та вдертися через кордон”, - резюмував Ставрідіс.

Він звернув увагу на здатність Путіна дивувати опонентів, яка не може бути недооцінена, однак військові маневри навесні 2021 року не були схожими на реальну підготовку до вторгнення.

“Відбудова Сирії вимагатиме величезних коштів. Підтримка терористів в Україні коштує дорого. У нього величезний апетит до дорогої нової зброї (наприклад, мілітаризація космосу). І він залишається під потужними санкціями Заходу. Натомість він може вирішити зміцнити свій контроль над акваторією Чорного моря”, - вважає адмірал.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?