НАТО використовує штучний інтелект та підводні дрони проти диверсій РФ — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

НАТО використовує штучний інтелект та підводні дрони проти диверсій РФ — Bloomberg

НАТО використовує штучний інтелект та підводні дрони проти диверсій РФ — Bloomberg
Джерело:  online.ua

НАТО працює над розробкою технологій, які дозволять виявляти підозрілу активність біля важливих підводних об'єктів в режимі реального часу. Ця робота стала актуальною після серії вибухів на трубопроводі "Північний потік" минулого року, які призвели до ускладнення моніторингу цих об'єктів.

Джерело:  Bloomberg

Що відомо про розробки НАТО

Наразі 14 країн альянсу разом зі Швецією тестують морські дрони, датчики та використання штучного інтелекту під час 12-денних навчань біля узбережжя Португалії, які завершуються 29 вересня. За даними Альянсу, навчання проводяться на тлі того, що Росія продовжує наносити на карту союзні кабелі та трубопроводи як можливі цілі.

НАТО досі офіційно не звинуватило будь-кого у вибухах на трубопроводі "Північний потік", що наголошує на проблемі, з якою стикаються як уряди, так і приватні компанії при поясненні таких атак.

Виявлення в режимі реального часу "надсилає сигнал стримування ворогові, чи то Росія, чи хтось ще, - сказав генерал-лейтенант Ганс-Вернер Вірманн, голова відділення НАТО із захисту підводної інфраструктури.

Метою розробки технологій для виявлення підводної активності є надання сигналу про можливу загрозу та можливість реагувати на неї на підставі надійної інформації. Результати цих навчань і технологічних розробок будуть спільно використовуватися 31 країною-членом НАТО.

Що відомо про попередні розслідування вибухів на Північних потоках

Наприкінці вересня 2022 року на трубопроводах "Північний потік" та "Північний потік-2" біля острова Борнхольм у Балтійському морі сталися вибухи. На чотирьох ділянках газопроводів у виключних економічних зонах Данії та Швеції розпочався витік. У ЄС це визнали диверсією, розслідуванням займаються Швеція, Німеччина та Данія. Офіційно НАТО поки не офіційно звинуватило жодну сторону у вибухах на трубопроводі.

Раніше іноземні медіа опублікували матеріали з припущеннями, що за диверсією на російських газогонах можуть стояти неурядові групи, які складалися не лише українців, але й з росіян.

За словами глави держави Володимира Зеленського, Україна не причетна до вибухів. Він також закликав світ з’ясувати, кому міг бути вигідний такий фейк.

Також нещодавно з’явилася інформація про те, що поблизу "Північних потоків" за чотири дні до вибухів перебувало російське судно СС-750.

Російські кораблі принаймні тричі бували у районах вибухів на гілках російського газопроводу "Північний потік", а один з них – за п’ять днів до інциденту, — йшлося в одному з розслідувань журналістів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?