Німеччина вивчає причетність Польщі до диверсій на "Північних потоках" — WSJ
Категорія
Світ
Дата публікації

Німеччина вивчає причетність Польщі до диверсій на "Північних потоках" — WSJ

Німеччина вивчає причетність Польщі до диверсій на "Північних потоках" — WSJ
Джерело:  online.ua

Німецькі слідчі перевіряють докази, які вказують на те, що диверсійна група використовувала Польщу у якості операційної бази для підриву трубопроводів Nord Stream у Балтійському морі.

Джерело: The Wall Street Journal

Розслідування диверсій на північних потоках

Розслідування має з'ясовати, чому яхта, яка, на їхню думку, була використана для проведення операції, зайшла в польські води.

Інші висновки свідчать про те, що Польща була центром логістики та фінансування підводної диверсійної атаки у вересні минулого року, яка розірвала найміцніший зв’язок Берліна з Москвою, - пише видання.

Німеччина повністю реконструювала всю двотижневу подорож прогулянкової яхти «Андромеда», яку підозрюють у причетності до диверсій. Дослідники встановили, що вона відхилилася від свого курсу, щоб зайти у польські води.

У сукупності деталі показують, що човен обпливав кожне з місць, де пізніше відбулися вибухи, що підтвердило переконання дослідників у тому, що «Андромеда» зіграла важливу роль у руйнуванні трубопроводу.

Слідчі прийшли до висновку, що однією з вибухівок, використаною в операції, був октоген, безбарвна речовина, яка добре підходить для руйнування підводної інфраструктури.

Німецькі слідчі кажуть, що вони також вивчають, чому яхту було орендовано за допомогою туристичного агентства у Варшаві, яке, як видається, є частиною мережі підставних компаній, що належать Україні та ймовірно пов’язані з українською розвідкою, - пише видання.

Речниця федерального генерального прокурора Німеччини, яка веде розслідування, відмовилася коментувати, чи поширилося розслідування на Польщу і чи просили польську владу допомогти.

Вибухи на Північних потоках

У вересні 2022 року серія потужних підводних вибухів пошкодила три з чотирьох магістральних труб Nord Stream.

Відтоді слідчі з Німеччини, Швеції, Данії та інших західних союзників намагалися з’ясувати, хто стоїть за нападом і як він був здійснений.

Український уряд заперечує будь-яку причетність до атак на Nord Stream. У середу президент Володимир Зеленський заявив, що Україна нічого подібного не робила і він ніколи б не наказав такого робити.

Я вважаю, що наші військові та наша розвідка цього не робили, і коли хтось стверджує протилежне, я хотів би, щоб вони показали нам докази, - сказав він.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?