Журналісти дізналися нові деталі вибухів на Північних потоках
Категорія
Світ
Дата публікації

Журналісти дізналися нові деталі вибухів на Північних потоках

Журналісти дізналися нові деталі вибухів на Північних потоках
Джерело:  online.ua

Європейські журналісти провели нове масштабне розслідування та з'ясували, що російські кораблі принаймні тричі бували у районах вибухів на гілках російського газопроводу "Північний потік", а один з них – за п’ять днів до інциденту. 

Джерело:  SVTYle

Стали відомі нові подробиці вибухів на Північних потоках

Згідно з даними журналістів, судна РФ рухалися у районі з вимкненими пристроями ідентифікації, однак завдяки інформації з радіокомунікацій, якими судна обмінювалися зі своїми військовими базами, та супутникових знімків, вдалося встановити їхній рух.

Окрім того, наголошується, що рік тому російські судна, які мали можливість проводити підводні операції, навідувалися до газопроводів щонайменш двічі, а останній випадок стався менш ніж за тиждень до вибухів. В одному випадку судно знаходилося в районі трубопроводу майже цілу добу.

Перше судно, зафіксоване біля "Північних потоків" вранці 7 червня, вийшло з морської бази у Калінінграді і прибуло у район, розташований на південний схід від Карлскруни та на схід від Борнхольма. Корабель кілька годин перебував саме у тому місці, де на глибині 80 метрів проходять гілки "Північних потоків". Назву цього судна не згадують. На основі інформації від данських органів влади, три із чотирьох вибухів на газопроводах згодом сталися саме тут.

Про ще вдалося дізнатися журналістам

За словами ЗМІ, друге судно – 86-метровий "Сібіряков" – знаходився в районі 14 червня 2022 року.

Супутникові знімки підтверджують той факт, що судно було за пару сотень метрів від місця одного з вибухів.

Ба більше, на фото можна помітити ще одне судно, яке вочевидь теж рухалось із вимкненим пристроєм ідентифікації, але точно встановити його не вдалося.

Знімки свідчать, що ці обидва кораблі перебували на відстані від кількасот метрів до кількох кілометрів від місць одного з майбутніх вибухів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?