НАТО визнало, кого вважає винуватцем подій в Афганістані
Категорія
Світ
Дата публікації

НАТО визнало, кого вважає винуватцем подій в Афганістані

НАТО визнало, кого вважає винуватцем подій в Афганістані
Джерело:  online.ua

У керівництві НАТО вважають головним чинником подій, які призвели до встановлення в Афганістані влади “Талібану”, неспроможність уряду країни протистояти угруповання.

Джерело: Єнс Столтенберг

За словами генерального секретаря Альянсу, саме мирного рішення чекали від влади афганці, однак ситуація розвинулася до сьогоденної “трагедії” - силового взяття влади.

“За останні два тижні ми стали свідками військового і політичного колапсу з несподіваною швидкістю. Частини афганських сил безпеки хоробро билися, але не змогли забезпечити безпеку країни. Тому що в кінцевому підсумку політичного керівництва Афганістану не вдалося протистояти талібам і досягти мирного вирішення, якого відчайдушно хотіли афганці”, - пояснив Столтенберг.

Він звернув увагу на цей провал попереднього афганського керівництва, який підтримували країни НАТО, зокрема Сполучені Штати допомагали йому боротися проти талібів.

Водночас генсек НАТО виступив зі словами подяки військовослужбовцям країн-союзниць - Туреччини, США, Великої Британії, які працювали над забезпеченням безпеки аеропорту Кабулу.

“Операції в аеропорту на даний момент тривають, і на сьогоднішній зустрічі партнери заявили, що відправляють туди додаткові літаки... Ми як і раніше прихильні завершенню евакуації, включаючи наших афганських колег, як можна швидше. Аеропорт, дороги і пункти пропуску повинні бути відкриті”, - резюмував Столтенберг.

15 серпня таліби увійшли до столиці Афганістану Кабулу. Афганський уряд заявив про "мирний перехід влади", а президент країни Ашраф Гані утік за кордон.

Країни Євросоюзу наразі закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Тисячі афганців та іноземців намагаються покинути Афганістан, вони утворили тисняву в аеропорту Кабула, який поки що перебуває під контролем американської військової місії. Держави НАТО ведуть евакуацію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?