Нацбанк назвав остаточні причини зміцнення гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк назвав остаточні причини зміцнення гривні

Нацбанк назвав остаточні причини зміцнення гривні
Джерело:  Фокус

Українська гривня почала зміцнюватися 2019 року завдяки цілій низці чинників, пояснив очільник Нацбанку Яків Смолій. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання "Фокус".

За словами голови установи, одна з причин — поліпшення ситуації в Україні на макроекономічному рівні.

"Ми не очікували такого різкого зміцнення гривні. Але цьому сприяло багато чинників. Головний — це поступове поліпшення макроекономічної ситуації в країні. Мова йде і про відновлення економічного зростання, зниження інфляції і співвідношення держборгу до ВВП, послідовної монетарної і фіскальної політики", - пояснив Смолій.

Також керівник НБУ додав до цього валютну лібералізацію — скасування близько сорока обмежень на ринку, спрощення доступу до державних цінних паперів для іноземних інвесторів. Це призвело до значного припливу валюти, показники перевищили попит.

"Ситуація на валютному ринку змінювалася в тому числі в залежності від того, притримували експортери виручку або продавали, а також від поведінки імпортерів. Якби НБУ протягом року не викупив з ринку близько 8 млрд доларів у резерви, гривня б зміцнилася ще помітніше", - підкреслив Смолій.

Як повідомляв ONLINE.UA, керівництво Нацбанку поділилося приємними новинами. За словами посадовців, у січні поточного року темпи споживчої інфляції, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року, знизилися до 3,2%. Варто звернути увагу на те, що у період грудень 2018 – грудень 2019 цей показник був відчутно більшим і становив 4,1%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?