Нацбанк прогнозує щорічне здорожчання пального на 20%
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк прогнозує щорічне здорожчання пального на 20%

Нацбанк прогнозує щорічне здорожчання пального на 20%
Джерело:  online.ua

Нацбанк передбачає, що після різкого зростання цін на пальне надалі пальне дорожчатиме повільніше — до 20% на рік. Це зумовить подорожчання транспортних послуг.

Джерело: Інфляційний звіт НБУ

Як зростатиме інфляція у 2023 році

Загалом зростання цін на пальне в Україні суттєво сповільнювалося (до 66,2% у вересні), хоча їхній рівень стабілізувався на високому рівні. Це відбувається через зменшення цін на нафту у світі та насиченням ринку завдяки налагодженню логістики й відновленню конкуренції між АЗС.

Надалі пальне дорожчатиме повільніше (до 20% на рік).

Нацбанк зазначає, що збільшення витрат, спричинене війною, та дорогі енергоносії залишатимуться вагомими чинниками прискорення інфляції, зокрема продовольчої.

Збільшення витрат бізнесу, у тому числі на енергоносії, окупація територій, ускладнена логістика та скорочення поголів’я зумовлювали подальше пришвидшення небазової інфляції, зокрема продовольчої. Крім того, посилювався й тиск з боку світових цін, - йдеться у звіті.

Також високими темпами зростали ціни на фрукти, переважно імпортні цитрусові та банани, унаслідок ускладненої логістики, подорожчання цих продуктів у світі та коригування офіційного курсу гривні в липні 2022 року.

У НБУ додають, що подорожчання енергоносіїв залишається одним з ключових чинників зростання собівартості енергоємних товарів.

Там прогнозують, що 2023 року продовольча інфляція стрімко знижуватиметься завдяки відновленню оптимальних технологічних і логістичних зв’язків, надходженню на ринок нових вищих врожаїв, у тому числі з південних областей країни.

Крім того, дезінфляційним чинником стане очікуване зниження світових цін на продовольство та енергоресурси.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?