Нацбанк ввів нові правила продажу і покупки валюти в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк ввів нові правила продажу і покупки валюти в Україні

Нацбанк ввів нові правила продажу і покупки валюти в Україні
Джерело:  online.ua

З 30 червня в Україні вступили в силу нові правила продажу і покупки валюти. НБУ дозволив банкам продавати фізособам готівкову валюту за безготівкові кошти в гривні.

Джерело: пресслужба регулятора

Нові правила покупки валюти в Україні затверджені постановою правління НБУ №62 від 29 червня. Вони передбачають:

  • дозвіл на продаж готівкової валюти за безготівкові гривні через платіжні пристрої з використанням електронного платіжного засобу фізособи, яка здійснює таку операцію;

  • дозвіл на покупку і продаж готівкової валюти фізособам за безготівкові кошти в гривні в касах банків, своїх відділеннях, пунктах обміну валюти.

Крім того, НБУ надав банкам можливість купувати і продавати банківські метали з фізичною поставкою за безготівкові кошти в гривні фізособам, і банківські метали у вигляді монет - юрособам. Також розширено можливості громадян щодо інвестування за кордон.

"Зміни передбачають, що для здійснення інвестиції в іноземні фінансові інструменти торговець буде діяти як брокер (за рахунок такої фізичної особи). Так, кошти в іноземній валюті будуть переводитися з поточного рахунку громадянина в банку на поточний рахунок торговця, відкритий в цьому ж банку, з подальшим їх переведенням за кордон або на поточні рахунки нерезидентів, відкриті в Україні ", - пояснили нові правила в НБУ.

Які діють правила продажу і покупки валюти в Україні

НБУ вже кілька років продовжує валютну лібералізацію в країні. За останній час було дозволено:

  • банкам і небанківським фінансовим організаціям купувати валюту у населення за безготівкові гривні через термінали самообслуговування;

  • купувати і продавати валюту онлайн;

  • проводити операції з продажу іноземної валюти на умовах "форвард" для юридичних та фізичних осіб;

  • відправляти і отримувати грошові перекази в іноземній валюті за допомогою цифрових паспортів в мобільному додатку "Дія".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?