У НБУ спрогнозували, що буде з курсом долара до кінця 2021 року
Категорія
Економіка
Дата публікації

У НБУ спрогнозували, що буде з курсом долара до кінця 2021 року

У НБУ спрогнозували, що буде з курсом долара до кінця 2021 року
Джерело:  online.ua

Курс долара до кінця 2021 року в Україні буде стабільним. Валютний ринок добре збалансований, ніяких коливань не передбачається. Ситуація 2019 року, коли курс долара рекордно знизився майже до 23 грн, не повториться. Такий прогноз зробив глава НБУ Кирило Шевченко.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Шевченко пояснив, що сьогодні пропозиція і попит на валютному ринку майже збалансовані, тому НБУ мінімізує свою участь в ньому. Також про стабільність валютного курсу свідчить стриманий інтерес інвесторів-нерезидентів на ринку ОВДП і поступово відновлення економіки після 2020 року. Глава регулятора пояснив, що навіть якщо оживе туризм, який спричинить більший попит на валюту, то високі ціни на руду, метал, агропродукцію збільшать пропозицію валюти.

Керівник НБУ нагадав, що для згладжування коливань валютного курсу НБУ з початку року поповнив резерви на 200 млн доларів. Він також зазначив, що НБУ не бачить ризиків повторення в 2021 році курсової динаміки 2019 року, коли гривня рекордно зміцнилася.

Курс долара в квітні 2021

Аналітики і експерти прогнозують, що курс долара в квітні подолає психологічну позначку в 28 грн/$. Причиною девальвація вони називають відсутність позитивних новин про переговори з МВФ і зміцнення долара на світових ринках.

Важливо відзначити, що в МВФ вже заявили про відновлення переговорів з Україною щодо перегляду програми Stand-by. Очікується отримання ще двох траншів на суму в 1,5 млрд доларів, але якщо Україна виконає головні умови кредитора. МВФ вимагає:

  • прийняття закону про Вищу раду правосуддя;

  • затвердження в законодавстві незалежної роботи НАБУ і САП;

  • прийняття вже внесених до Верховної Ради нових поправок до закону про Нацбанк і банках;

  • відмовитися від обмеження цін на газ, введених цієї зими;

  • затвердження бюджетного плану на 2022 рік;

  • проведення аудиту COVID-фонду.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?