НБУ нарешті пояснив несподіване посилення гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ нарешті пояснив несподіване посилення гривні

НБУ нарешті пояснив несподіване посилення гривні
Джерело:  online.ua

Аналітики та прості українські громадяни помітили суттєве зміцнення гривні щодо євро та американського долара. В Національному банку України вирішили пояснити, що відбувається та назвали низку факторів, які впливають на посилення української валюти.

Джерело: "24 канал"

Експерт перерахував фактори, які впливають на посилення гривні

За словами члена ради Національного банку України Василя Фурмана, Нацбанк не дає прогнозів щодо курсу української гривні, а проводить політику ринкового курсоутворення.

"Ми спостерігаємо, якщо ми говоримо про цей (2021 – ред.) рік, низку факторів, які позитивно впливають на посилення курсу української гривні", – підкреслив експерт.

Як стверджує представник НБУ, головним фактором є значне посилення, збільшення цін на світових сировинних ринках.

Другий фактор, який має позитивний вплив на гривню, це гроші самих українців, які продають більше долару, ніж купують.

"Якщо ми говоримо про, наприклад, нерезидентів, які купують українську ОВДП, тобто цей фактор він не перший, але також є дуже важливим", - наголошує Василь Фурман.

Експерт також звернув увагу на те, що нерезиденти наразі заходять на вітчизняний ринок, продають долар і купують українські облігації внутрішньої державної позики за гривню.

Чи можна вважати 2021 рік більш сприятливим для гривні

За словами Василая Фурмана, є ще декілька інших важливих факторів, що мають значний вплив на становище гривні – до прикладу, ринкові.

"Умовно, деякі експортери чи українські підприємства побачивши, що курс гривні посилюється – починають продавати долар", - каже експерт.

Представник Нацбанку запевняє, що 2020 рік взагалі важко порівнювати з будь-яким іншим роком через локдаун.

"Сьогодні набагато сприятливіші умови для всіх, якщо ми порівнюємо цей рік з минулим (2021 рік з 2020 – ред.)", – підсумував Василь Фурман.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?