Науковці дізнались про серйозну небезпеку найбільш поширенного підсолоджувача у продуктах
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці дізнались про серйозну небезпеку найбільш поширенного підсолоджувача у продуктах

Науковці дізнались про серйозну небезпеку найбільш поширенного підсолоджувача у продуктах
Джерело:  online.ua

Згідно із результатами останнього дослідження науковців з ВООЗ, поширенний штучний підсолоджувач Аспартам, який використовують у якості цукрозамінника у багатьох продуктах, зокрема, дієтичній колі, може призвести до захварювань на рак, зокрема, рак печінки.

Джерело: сайт ВООЗ

Що відомо про ризик використання Аспартаму у продуктах 

Зазначається, що цей підсолоджувач використовують у дієтичній колі, жувальних гумках, зубних пастах та інших продуктах.

Загалом аспартам використовують у близько 6 тис продуктах, зокрема, у таких напоях: Coke Zero, Diet Coke та Pepsi Max.

Однак безпечна доля аспартаму на добу складає близько 40 міліграмів на кілограм.

У такому разі дорослій людині із середньою вагою 70 кг необхідно випити близько 14 банок дієтичної коли на день, щоб наблизитись до небезпечної межі.

Але, знову-таки, аспартам є не лише у дієтичній колі. Тому варто вивчати етикетки продуктів, які ви споживаєте.Індекс аспартаму: Е951.

Робоча група класифікувала аспартам як можливо канцерогенний для людини (група 2B) на основі обмежених доказів щодо раку у людей (гепатоцелюлярна карцинома, тип раку печінки).

Серед доступних досліджень раку у людей, було проведено лише три дослідження споживання штучно підсолоджених напоїв, які дозволили оцінити зв'язок між аспартамом і раком печінки.

У цих дослідженнях споживання штучно підсолоджених напоїв вважається хорошим показником впливу аспартаму, що підтверджується доказами щодо країни та періоду часу використання аспартаму в напоях.

У всіх трьох дослідженнях спостерігався позитивний зв’язок між споживанням штучно солодких напоїв і ризиком раку печінки, як в цілому, так і у важливих підгрупах досліджуваних груп населення, але випадковість, упередженість або плутанину не можна виключити як пояснення позитивних результатів.

 Були також обмежені докази наявності раку у експериментальних тварин.

У двох випадках спостерігалося підвищення захворюваності на пухлини в мишей і щурів, обох статей, які спостерігалися в трьох опублікованих дослідженнях.

Однак, виходячи з побоювань щодо дослідження проектування, інтерпретації та звітування даних, робоча група дійшла висновку, що докази раку в експериментальних тварин було обмежено.

Крім того, існують обмежені механічні докази того, що аспартам демонструє ключові характеристики канцерогенів, засновані на послідовні та узгоджені докази того, що аспартам індукує окислювальний стрес в експериментальних системах і наводить на думку докази того, що аспартам викликає хронічне запалення та змінює клітинну проліферацію, загибель клітин і постачання поживних речовин у експериментальні системи.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?