Науковці навчились за сітківкою ока визначати тривалість життя
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці навчились за сітківкою ока визначати тривалість життя

Науковці навчились за сітківкою ока визначати тривалість життя
Джерело:  online.ua

Науковці з Австралійського центру очних досліджень створили програму, здатну самонавчатись та за аналізом сітківки ока визначати біологічний вік людини, можливі хвороби та ймовірну тривалість життя.

Джерело: BBC

Що відомо про незвичайну програму

Розроблений алгоритм опинився настільки точним, що у результаті досліджень за участю 47 тис громадян Великої Британії середнього та похилого віку, їх біологічний вік був визначений з похибкою усього у 3,5 роки.

Дослідження тривали понад 10 років і за цей час 1 тис 871 людина, що приймала у них участь, встигли померти. Серед них опинилась більшість тих, чия сітківка у результаті аналізів виглядала старішою, ніж у інших.

За сітківкою ока можна виявити наявність чи ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а також можливі проблеми з нирками та іншими органами, та зробити аналіз щодо тривалості життя.

На думку дослідників, це пов'язано з тим, тканини сітківки ока містять багато кровоносних судин та нервових закінчень, що дозволяє проаналізувати стан мозку та серцево-судинної системи.

Виконана нами робота підтверджує гіпотезу про те, що сітківка відіграє важливу роль в процесі старіння організму і дуже чутлива до сукупної шкоди, якої завдає цей процес, що підвищує ризик летального результату, - повідомляють автори дослідження.

За їх словами, інші біомаркери старіння не такі точні, потребують інвазивного втручання та досить дорогі.

Фото - Pixabay.com

А ось сітківку можна відсканувати менш ніж за п'ять хвилин, і якщо в ході подальших досліджень вдасться зробити прив'язку цього тканинного прошарку до решти організму, то у лікарів в руках буде новий чудовий діагностичний інструмент.

Джефф Безос вкладає мільярди доларів у розробку препарату проти старіння

Американський мільярдер та засновник компанії Amazon Джефф Безос вклав понад 3 млрд доларів в стартап Altos Labs, що займається розробкою препарату з омолодження клітин.

Повідомляється, що стартап Altos Labs займеться розробкою біотехнології з відновлення клітин та придання їм стійкості до хвороб, травм та навіть інвалідності.

Створення відповідного препарату планується на основі даних, отриманих під час вивчення стовбурових клітин.

Очікується, що науковцям вдасться перепрограмувати клітини та повернути їх у стан стовбурових.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?