Науковці розкрили цікаву особливість людского зору
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці розкрили цікаву особливість людского зору

Науковці розкрили цікаву особливість людского зору
Джерело:  online.ua

За результатами свого дослідження американські вчені Мауро Манассі з кафедри психології Абердінського університету та професор психології Каліфорнійського університету в Берклі Девід Уітні дізнались, що людский мозок створює усереднену картинку з того, що ми встигли побачити за останні 15 секунд замість того, щоб сприймати візуальну інформацію у режимі реального часу.

Джерело: Conversation

Науковці розкрили таємницю людського зору 

На основі свого дослідження науковці зробили висновок, що мозок не аналізує кожен кадр окремо, а сприймає щось середнє з того, що людина встигла побачити за останні 15 секунд.

За словами дослідників, якби людина візуально сприймала оточуючий простір у режимі реального часу, це було б схоже на галюцинацію з постійними коливаннями світла, тіні та рухом.

Одже для більш плавної подачі інформації мозок вимушений нас обманювати. Вчені вважають, що саме з цієї причини ми можемо не помічати жодних дрібних візуальних змін, які відбуваються з часом.

Науковці продемонстрували принцип роботи людского зору на основі відео, на якому обличчя ліворуч повільно старіє протягом 30 секунд, проте помітити зміну віку цілком складно.

Що мозок по суті робить, так це прокрастинує. Постійно мати справу з кожним знімком, який він отримує, занадто багато роботи, тому мозок прилипає до минулого, тому що минуле добре пророкує сьогодення. Здебільшого ми переробляємо інформацію з минулого, бо це ефективніше, швидше і вимагає менше роботи, - поясняють науковці.

За їх словами, система зору людини іноді жертвує точністю візуальної передачі того, що наразі відбувається, за для плавного візуального сприйняття світу.

 З одного боку, затримка в 15 секунд дозволяє уникнути пересичення візуальною інформацією, проте з іншого боку може призвести до ситуацій із ризиком для життя, де потрібна максимальна точність.

Наприклад, медиків під час перегляду рентгенівського знімка просять визначити будь-які відхилення. У цьому випадку вчені з'ясували, що рішення рентгенологів ґрунтувалися не лише на поточному зображенні, а й на знімках, які вони бачили раніше, – це могло мати серйозні наслідки для здоров'я пацієнтів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?