Науковці встановили причини наповнення киснем атмосфери Землі
Категорія
Технології
Дата публікації

Науковці встановили причини наповнення киснем атмосфери Землі

Науковці встановили причини наповнення киснем атмосфери Землі
Джерело:  online.ua

Науковці встановили, що уповільнення обертів Землі мільярди років тому вплинуло опосередковано на виникнення рослин і процесу фотосинтезу, який своєю чергою наразі забезпечує атмосферу планети киснем.

Джерело: Nature Geoscience

За оприлюдненими даними, завдяки гравітації сусіднього Місяця швидкість обертання Землі регулярно уповільнюється - доба стає довшою приблизно на дві мілісекунди на сторіччя.

Звичайно, у масштабах людського життя такі зміни неможливо помітити. Водночас вони надзвичайно впливають на довгостроковий розвиток біосфери. Експерти зі Сполучених Штатів і Німеччини вважають, що саме це скорочення обертів і збільшення тривалості дня спровокувало формування кисневої атмосфери.

Близько 2,4 мільярда років чи навіть більше тому на поверхні планети з’явилися перші ціанобактерії, які виділяли кисень. Він своєю чергою розчинявся в океані, залишався в мінеральних з’єднаннях та наповняв повітря.

На таку думку вчених підштовхнуло вивчення бактерій, які мешкають у провалі Міддл-Айленд - це природна каверна озера Гудзон у Північній Америці. Там зберігаються екстремальні умови, оскільки вода вкрай бідна на кисень, але збагачена сіркою.

Камні у цьому провалі вкриті спільнотами мікробів-екстремофілів, які формують багатошарові бактеріальні “мати”. У них ціанобактерії ведуть “боротьбу” проти сульфатредукувальних бактерій, які вроблюють енергію без світла виключно завдяки сульфату.

Біологи звернули увагу на те, як останні підіймаються ближче до поверхні багатошарового мату, а от у світлу добу на їхнє місце приходять фотосинтезувальні ціанобактерії. У цій зоні відбувається найбільш інтенсивний обмін речовинами та енергією з довкіллям. Зміна “сезонів” між активністю бактерій триває до кількох годин.

Ціанобактерії таким чином отримують небагато часу на плідну роботу. У разі більшої довготривалості доби вони мають відповідно більше часу.

На цьому підґрунті вчені побудували модель, яка продемонструвала виділення кисню відповідно до зміни світлого чи темного періоду. Для цього було використано дані з датчиків у провалі Міддл-Айленд.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?