У льодовиках Тибету знайшли десятки стародавніх вірусів, не відомих науці
Категорія
Технології
Дата публікації

У льодовиках Тибету знайшли десятки стародавніх вірусів, не відомих науці

У льодовиках Тибету знайшли десятки стародавніх вірусів, не відомих науці
Джерело:  online.ua

Команда експертів за підсумками вивчення зразків льоду з Тибетського плато виявили у них геномні послідовності понад 30 вірусів, які раніше не були відомі світовій науці.

Джерело: Microbiome

Згідно з оприлюдненими деталями, науковці Центру полярних і кліматичних досліджень Берда, Центра наук про мікробіом, кафедри мікробіології Державного університету Огайо використали новий метод аналізу мікробних і вірусних видів. Вони своєю чергою збереглися у двох льодових кернах, які пробурили на висоті в 6710 метрів над рівнем моря, а також на плато на 6200 метрах над рівнем моря в Тибеті.

Льодовики формувалися поступово, а віруси нашарувалися на них разом з пилом і газом. Такі льодові пастки утримали в собі все, що могло бути в атмосфері на момент замороження.

Передбачалося, що зразки з Тибетського плато сягають віком до 15 тисяч років. Науковці ідентифікували у них геномні послідовності 33 вірусів. Чотири з них були відомі експертам, а от 28 інших оцінені як унікальні.

Концентрація виявлених вірусів була надзвичайно низької у порівнянні з концентрацією в океанах чи ґрунті. Оскільки віруси не володіють універсальним геном, таксономія нових вірусів була проведена через порівняння із загальним комплектів генів з геномами інших 2304 відомих вірусів.

За попередньою оцінкою, віруси, які знайшли в льодовиках, походять з ґрунту чи від рослин, але не від тварин і людей.

“Ці віруси могли б квітнути в екстремальних умовах. Вони володіють генетичними сигнатурами, які допомагають заражати клітини в холодних умовах. Їх нелегко витягти, тому новий метод, ймовірно, допоможе знайти аналогічні генетичні послідовності в інших екстремальних умовах - на Марсі або на Місяці, наприклад, або в пустелі Атакама”, - цитує журнал співавтора дослідження Меттью Саллівана.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?