Науковці знайшли першопричини психічних розладів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці знайшли першопричини психічних розладів

Науковці знайшли першопричини психічних розладів
Джерело:  online.ua

Науковцям з Університету Кардіффа нарешті вдалося виявити новий зв'язок між порушенням розвитку клітин мозку та ризиком шизофренії й інших психічних розладів.

Джерело: Сardiff University

Що важливо знати про генетичні мутації та розвиток мозку

За словами британських вчених, вони вирішили зосередитися на вивченні розвитку клітин мозку. Їм вдалося виявити нові зв'язки та вперше пов'язати генетичні порушення певних клітинних процесів з ризиком розвитку шизофренії, біполярного розладу, депресії, аутизму та інших захворювань.

Ні для кого не секрет, що генетичні мутації порушують розвиток мозку і можуть призвести до розвитку симптомів психічних розладів. Однак досі науковці не могли зрозуміти, які процеси у цьому механізмі порушені.

Дослідження розпочалися з вивчення нейрогенезу – як відомо, це процес народження та розвитку клітин головного мозку. Їх вчені виростили з плюрипотентних стовбурових клітин.

Фото — unsplash.com

Науковці ідентифікували кілька наборів генів, які включаються у цьому процесі та, ймовірно, відіграють важливі функціональні ролі. Виявилося, що генетичні чинники ризику, що сприяють розвитку шизофренії та інших психічних захворювань, були сконцентровані у цих наборах, - йдеться в повідомленні.

Трохи пізніше стало зрозуміло, що при порушенні активації цих наборів змінюється форма, рух і електрична активність клітин мозку, а це може спровокувати винекнення хвороби.

За словами вчених, ці порушення впливали на розвиток психічних ранніх розладів – затримку розвитку, аутизм, синдром дефіциту уваги та гіперактивності, а також розладів з пізнім початком – біполярного розладу та депресії.

Це говорить про те, що деякі біологічні шляхи, вперше включені в ранньому пренатальному мозку, можуть залишатися активними в пізнішому віці, а генетичні варіації в цих шляхах сприяють захворюванню, порушуючи як розвиток, так і функціонування зрілого мозку,– наголосив один із авторів дослідження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?