Науковці знайшли ще один ключ до вічної молодості
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці знайшли ще один ключ до вічної молодості

Науковці знайшли ще один ключ до вічної молодості
Джерело:  online.ua

Вченим із Австралії вдалося виявмим фермент, який дає пояснення факту, чому фізичні вправи покращують наше здоров'я й зупиняють процес старіння.

Джерело: EurekAlert

Дослідники виявили один із ключів до вічної молодості

За словами науковців, їхнє відкриття дає можливість створити ліків, які будуть підвищувати активність цього ферменту, а також захищати від наслідків старіння для метаболічного здоров'я, зокрема діабету 2 типу.

Дослідники звертають увагу на те, що користь спорту для людей різного віку очевидна, проте найсильніший ефект фізичні навантаження дають літнім людям.

Що важливо розуміти, спорт суттєво посилює чутливість до інсуліну, а це призводить до покращення обміну речовин.

Вчені також дійшли висновку, що розвитку інсулінорезистентності передує скорочення утворення активних форм кисню (АФК).

Тим часом скелетні м'язи постійно виробляють АФК – їхня кількість збільшується під час занять. Викликані фізичними вправами, АФК сприяють адаптивним реакціям, які є невід'ємною частиною оздоровчого впливу вправ, – виступив з коментарем з цього приводу один із авторів дослідженні Тоні Тіганіс.

За його словами, головним елементом цих реакцій є фермент NOX4. Під час досліджень на моделях мишей вдалося встановити, що NOX4 збільшується в скелетних м'язах при навантаженні, а це спровоковує збільшення активних форм кисню. В результаті для гризунів це стало профілактикою інсулінорезистентності, діабету другого типу та ожиріння.

Фото — unsplash.com

Важливо, що рівень NOX4 виявився безпосередньо пов'язаним із віковим зниженням чутливості до інсуліну. Запуск активації адаптивних механізмів, що управляють NOX4, може стати ключовим для профілактики старечих захворювань. Це відкриття дозволить використовувати нову мішень на лікування різних захворювань, ризик яких збільшується з віком, - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?