Науковці з'ясували, як втричі підвищити ефективність вакцин проти COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці з'ясували, як втричі підвищити ефективність вакцин проти COVID-19

Науковці з'ясували, як втричі підвищити ефективність вакцин проти COVID-19
Джерело:  online.ua

Британські медики, коли в їхній країні стартувала вакцинальна кампанія, у 2020 році через нестачу вакцин проти коронавірусу, вирішили відтермінувати введення другої дози вакцини, щоб максимально збільшити число людей, які хоча б частково будуть захищені від важких форм коронавірусу. Результат експерименту приголомшив усіх вчених.

Джерело: Nature

Як можна втричі підвищити ефективність вакцин проти COVID-19

За словами дослідників, у випадку відтермінування другого щеплення – рівень імунної відповіді зріс більш ніж в три рази у порівнянні з тими людьми, які отримали препарат згідно з рекомендованою схемою.

Варто зверунти увагу на те, що найкращий імунітет отримали люди, яким вводили другу дозу вакцини Pfizer через 3 або через 12 тижнів після першої ін'єкції.

"Пікові рівні антитіл були в 3,5 рази вище у тих, хто чекав близько 12 тижнів замість стандартних 3-4 тижнів. Рівень Т-клітинної відповіді у цій групи пацієнтів був нижче, ніж серед добровольців зі стандартною схемою введення", - йдеться в повідомленні.

Що важливо розуміти, це не сприяло швидшому зниженню рівня антитіл впродовж 9 тижнів після введення другої дози.

Чи потрібні карантинні заходи

На переконання авторів досдіження, експеримент спрацював в тому числі завдяки заходам самоізоляції населення в цей період.

"Збільшення інтервалу між дозами було правильним рішенням, однак карантин в країні також вплинув на результат", – наголосив один із авторів дослідження Стівен Гріффін.

За його словами, дослідження охоплює використання тільки однієї мРНК вакцини, розробленої Pfizer-BioNTech.

Що важливо також розуміти, результати експерименту вакцинації препаратом Pfizer можуть допомогти іншим країнам змінити чинні реклмендації і регламенти щодо планування схем вакцинації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?