Навіщо росіяни відключали електроенергію на ЧАЕС та знищували камери — пояснення експерта
Категорія
Україна
Дата публікації

Навіщо росіяни відключали електроенергію на ЧАЕС та знищували камери — пояснення експерта

Навіщо росіяни відключали електроенергію на ЧАЕС та знищували камери — пояснення експерта
Джерело:  online.ua

Член Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження та Голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко в етері online.ua розповів про початок окупації Чорнобильської АЕС, а також про те, як камери туристично-інформаційних центрів допомагали отримати дані про дії росіян.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Як військове керівництво України отримувало інформацію з камер ЧАЕС 

Коли тільки почалися вибухи в Києві зі мною зв’язався співробітник СБУ, який попросив дивитися за камерами на Чорнобильському напрямку. Оскільки це найкоротший шлях з території Білорусі, де пів року проводилися російські навчання — шлях до Києва, — розповів Ярослав Ємельяненко.

За його словами, з самого ранку вони почали моніторити ситуацію.

Спочатку все було спокійно. Там переміщувалися цивільні машини. Коли припинилися вибухи в Києві ми навіть подумали, що все закінчилось і все нормально, спокійно. Полякали і залишили нас, — додав Голова асоціації чорнобильських туроператорів.

Проте через дві години почалися безперервні черги російської техніки: БТР, танки, ракетні установки тощо.

Ємельяненко зазначив, що заходячи на будь-яку територію, росіяни завжди відключають електроенергію та розстрілюють камери для того, щоб неможливо було дивитися, рахувати кількість військ і готуватися, чинити спротив.

Так сталося і на КПП Детятки, де стояли наші туристично-інформаційні центри, на які дивилися наші камери. Річ у тому, що в тому регіоні дуже часто відключають електроенергію і ми заздалегідь поставили туди резервні джерела електроенергії, завдяки яким ці камери декілька днів працювали попри відсутність електроенергії. Ми мали можливість підраховувати кількість та військ, техніки, їхню швидкість, — повідомляє Голова Асоціації чорнобильських туроператорів.

Також він зазначив, що кожні 10-15 хвилин отримані підрахунки передавали до СБУ і вище.

Через кілька днів ми втратили зв’язок з цією точкою, оскільки інфоцентр зі серверами відеоспостереження підірвали з протитанкової зброї. Проте на момент відключення відеокамер вже була сформована мережа інформаторів по регіону, — розповів Ємельяненко.

Як росіянам вдалося швидко захопити Чорнобиль

За словами Ярослава Ємельяненка, Україна, на жаль, не очікувала, що РФ може захопити ЧАЕС, бо за міжнародними конвенціями заборонено ведення будь-яких військових дій на території ядерних об’єктів.

Особисто я так вважав, що все ж таки є конвенції, під яким підписалися Росія і вона не може їх порушити. Але як ми бачимо, вона їх порушила. Вона взагалі на ці папірці не звернула увагу, – сказав він.

Експерт додав, що умова проведення цивілізованої війни за правилами світу не працює для Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?