У Зеленського розкрили деталі розмови із Сі Цзіньпіном
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського розкрили деталі розмови із Сі Цзіньпіном

У Зеленського розкрили деталі розмови із Сі Цзіньпіном
Джерело:  online.ua

У середу, 26 квітня, президент України Володимир Зеленський та голова Китаю Сі Цзіньпін провели перемовини у телефонному режимі. Під часрозмови лідери країн обмінялися думками щодо "мирного плану" КНР та формули миру.

Джерело: речник президента України Сергій Никифоров в ефірі телемарафону

Про що Зеленський говорив із Цзіньпіном

Сергій Никифоров зазначив, що важливим був сам факт переговорів, оскільки вони відновили діалог між країнами. При цьому така подія збіглася з призначенням посла у Китаї.

Прессекретар вважає, що це може ознаменувати розвиток українсько-китайських відносин.

Це лише початок діалогу. Нас поінформували, що Китай призначить таку людину (спецпредставника - ред.), десь бачив її ім'я. Подивимося з чим вона приїде. Я так розумію, що приїде, щоб докладно зрозуміти нашу позицію. Ми позитивно налаштовані на такий прямий діалог з Китаєм, — зазначив Никифоров.

Він додав, що однією з тем обговорень стали мирні ініціативи для завершення війни Росії проти України.

Відбувся обмін думками, тобто голова КНР уже особисто представив китайський "мирний план", який є у публічному просторі і дуже відомий. Президент України розповів про свою формулу миру, яка є для нас пріоритетною. Приємно, що є певні моменти, такі точки перетину, — розповів прессекретар.

Він уточнив, що погляди України та Китаю збігаються у питанні невикористання ядерної зброї, її нерозповсюдження. Також Пекін погодився, що не можна брати у заручники ядерні об'єкти.

Це ті точки перетину, з яких можна починати розвивати цей діалог. Також приємно, що Китай зацікавлений у відновленні миру, — додав Никифоров.

Він також підкреслив, що поки що зарано ставити будь-які оцінки переговорам лідерів, оскільки це лише перший крок до відновлення відносин між країнами.

Журналісти дізналися про рішення Сі Цзіньпіна щодо України

Влада КНР звертає увагу на те, що метою візиту буде проведення поглибленої комунікації з усіма сторонами щодо політичного врегулювання "кризи" в Україні.

Міністерство закордонних справ Китаю уже офіційно підтвердило, що посланником в Україні та "інших країнах" буде Лі Хуей.

Що важливо розуміти, цей дипломат є експослом КНР в Росії (з 2009 по 2019 рік). Поки офіційний Пекін не уточнив, коли Лі здійснить поїздку і які ще країни відвідає.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?