Найбільші ІТ-компанії України зробили перші кроки для приєднання до Дія City: хто вони та що планують
Категорія
Технології
Дата публікації

Найбільші ІТ-компанії України зробили перші кроки для приєднання до Дія City: хто вони та що планують

Найбільші ІТ-компанії України зробили перші кроки для приєднання до Дія City: хто вони та що планують
Джерело:  online.ua

Представники найбільших ІТ-компаніях України відверто пояснили, чому ж насправді не поспішають повністю приєднуватися до Дія City. Так, у SoftServe стверджують, що мають намір спочатку перевірити, як працює спецрежим на окремій невеликій юридичній особі. В EPAM та MacPaw теж не приховують, що будуть переходити плавно та обережно.

Джерело:  DOU.ua

У SoftServe пояснили, як ставляться до Дія City

За словами одного із інсайдерів видання, сам факт вступ SoftServe у Дія Cityоднією з перших став для багатьох фахівців у компанії справжнім сюрпризом, адже спочатку всередині колективу афішували "очікувальну позицію".

Комунікація була жахливою на високих рівнях, і ще 9 лютого менеджери проєктів не знали, що відповідати співробітникам щодо цієї новини, — розповідає IT-спеціаліст.

Як стверджує анонімне джерело, лише ввечері 9 лютого співробітникам SoftServe нарешті надійшов лист із роз’ясненнями:

З’ясувалося, що наразі вступатиме не сам SoftServe, а його окрема юридична особа з малою кількістю працівників. Це випливає з внутрішнього листування у компанії, - йдеться в повідомленні.

Співзасновник і член ради директорів SoftServe Тарас Кицмей уже прокоментував ситуацію, що склалася, а також розповів, чого очікує від вступу до Дія City.

Ми розцінюємо запровадження Дія City як надзвичайно позитивний крок, що сприятиме розвитку ІТ-екосистеми України та нарощення нашої конкурентоздатності на глобальному ринку. SoftServe активно долучався до розробки цієї ініціативи, і ми будемо одними з перших вступати до спецрежиму поруч із низкою інших сервісних і продуктових компаній, які вже публічно оголосили про такий же намір, - заявив Кицмей.

Він також звернув увагу на те, що його компанія планує пропілотувати всі процеси на окремій юридичній особі з невеликою кількістю людей. Вступ SoftServe у Дія City буде покроковим і відбуватиметься в діалозі з командою. SoftServe уже подала заявку на резидентство. Також бізнесмен зазначив, що не буде додавати пункт про неконкуренцію до гіг-контракту.

Якщо йдеться про заклики певних активістів бойкотувати компанії, які планують долучитися до Дія City, то це несерйозно. За свою історію ми як компанія пройшли не одну зміну — як на рівні держави, індустрії, так і на рівні компанії. Зміни — це завжди непросто, і якийсь відсоток людей завжди буде проти. Ми живемо і працюємо в демократичній країні, і це нормальний, здоровий процес, - наголосив співзасновник SoftServe.

Очільник EPAM розповів про свої очікування від приєднання до Дія City

Віцепрезидент, очільник EPAM у Центральній та Східній Європі Юрій Антонюк заявляє, що його компанія активно підтримує нову модель, оскільки її засади несуть користь бізнесу, фахівцям, ІТ-екосистемі та економіці України.

Дія City не руйнує сформований на ринку уклад. Офіційне працевлаштування, ФОП-модель — усе це залишається. Нові умови — лише альтернатива... Ми не нав’язували та не будемо нав’язувати перехід на гіг-контракти. Фахівці EPAM самі зможуть обирати той варіант співпраці, який комфортний для них. Ті, хто має бажання і надалі співпрацювати з компанією за моделлю ФОП, не відчують жодних змін, - пообіцяв Юрій Антонюк.

Бізнесмен звернув увагу на те, що умов про неконкуренцію його компанія ніколи не висувала і висувати не буде,  оскільки використання такого положення суперечить ухваленим в EPAM практикам.

А щодо можливого відпливу кадрів, то будь-який бізнес — це завжди про певну частку ризику. У своїй роботі ми завжди працюємо з економічними, політичними, демографічними викликами як глобального, так і локального масштабу. Звичайно, запровадження Дія City, як і будь-яка зміна у звичному укладі роботи, є ще одним таким викликом для ринку. Однак, на моє переконання, Дія City — це прогрес, - вважає Антонюк.

Засновник і CEO MacPaw Олександр Косован також прокоментував потенційний вступ у Дія City

Бізнесмен звертає увагу на те, що сьогодні сотні українських IT-компаній перебувають в Україні тільки формально у зв'язку з тим, що раніше не було умов для зручного та безперешкодного ведення бізнесу в Україні.

Запуск Дія City — це поки маленький, але дуже важливий крок для налагодження бізнес-клімату в країні. Якщо все справді працюватиме так, як задумано проєктом, то компаніям можна буде поступово переводити основну бізнес-діяльність в Україну, - озвучив прогноз Олександр Косован.

За словами очільника компанії, кожен спеціаліст самостійно буде для себе вирішувати, чи варто переходити до спецрежиму, оскільки наразі у MacPaw є різні настрої, запитання, нерозуміння того, що відбувається та навіщо.

Точно можу сказати, що MacPaw буде переходити в Дія City поступово, пропрацьовуючи з усіма учасниками процесу всі нюанси та запитання, які виникатимуть. Поки ми не впевнимося, що Дія City — найкраще рішення для всіх, кожен спеціаліст самостійно буде для себе вирішувати, чи варто переходити до спецрежиму. Поточні процеси в компанії налаштовані таким чином, що вона може безболісно стати резидентом Дія City, - підкреслив CEO MacPaw.

Косован також звернув увагу на те, що у контрактах, які підписують спеціалісти з його компанією, уже є пункт про неконкуренцію. Саме тому наявність цієї статті в Дія City не є причиною встановлення тими чи іншими компаніями жорстких умов про неконкуренцію.

Не бачу підстав для відпливу кадрів, оскільки нині мова про добровільний перехід і діалог. Я вважаю Дія City потрібною та перспективною ініціативою. Тому готовий її підтримувати, а далі час покаже, - підсумував бізнесмен.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?