Найнебезпечніша людина Америки. У Британії помер Деніел Еллсберг
Категорія
Світ
Дата публікації

Найнебезпечніша людина Америки. У Британії помер Деніел Еллсберг

Найнебезпечніша людина Америки. У Британії помер Деніел Еллсберг
Джерело:  online.ua

У Британії пішов з життя колишній військовий американський аналітик Деніел Еллсберг, якого доволі часто називають "найнебезпечнішою людиною Америки". Як відомо, саме він викрив масштаби участі США у війні у В'єтнамі.

Джерело: BBC

Про смерть діяча повідомили його рідні.

За їхніми словами, Еллсберг помер у себе вдома в Кенсингтоні від раку підшлункової залози.

Що важливо знати Деніела Еллсберга

Відомий американський аналітик ніколи не боявся публічно критикувати військовоге втручання США у В'єтнам.

Як відомо, 1960-х роках Еллсберг був консультантом Білого дому щодо ядерної стратегії та оцінював війну у В'єтнамі для Пентагона.

Саме тоді він дізнався, що насправді відбувається.

Те, що Еллсберг дізнався в той період, лягло тягарем на його сумління. Наслідком цього тягаря стала публікація документів Пентагону – 7 тисяч сторінок, які викривають обмани багатьох президентів США.Документи суперечили публічним заявам уряду про війну, а викриття, які вони містили, допомогли покласти край конфлікту та, зрештою, сприяли падінню президента Річарда Ніксона.

Як уже згадувалося раніше, саме "документи Пентагону" стали причиною гучного публічного конфлікту між командою тодішнього американського лідера та газетою The New York Times, яка першою опублікувала статті, засновані на документах.

Як Еллсберг став "найнебезпечнішою людиною Америки".

Після викриття документів Міноборони США колишнього американського військового аналітика усі почали називати "найнебезпечнішою людиною Америки".

Зокрема й тому, що він робив усе можливе, щоб притягнути уряд до відповідальності багато років після витоку "документів Пентагону".

Уже перед смертю Деніел Еллсберг відверто зізнавався, що він не шкодує про своє рішення, адже хотів врятувати людські життя й не думав про те, які наслідки матиме його вчинок.

Коли я скопіював "Документи Пентагону" в 1969 році, у мене були всі підстави думати, що я проведу решту свого життя за ґратами. Це була доля, яку я б із задоволенням прийняв, якщо це означало би прискорення закінчення війни у В'єтнамі, яким би малоймовірним це не виглядало, – заявив він журналістам Washington Post.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?