Названо переможців Венеційського кінофестивалю
Категорія
Культура
Дата публікації

Названо переможців Венеційського кінофестивалю

Венеційський кінофестиваль
Джерело:  Variety

Головний приз 81-го Венеціанського кінофестивалю дістався відомому режисеру Педро Альмодовару за стрічку “Сусідня кімната”. 

Головні тези:

  • Головний приз 81-го Венеціанського кінофестивалю дістався режисеру Педро Альмодовару за стрічку “Сусідня кімната”.
  • Педро Альмодовар отримав другий Золотий лев у своїй кар'єрі, а також у 2019 році отримав почесного «Золотого лева Святого Марка».
  • Серед інших переможців були Маурі Дельперо, Брейді Корбет, Ніколь Кідман, Венсан Ліндон, Муріло Хаузер, Ейтор Лорега та Деа Кулумбегашвілі.
  • На Венеціанському кінофестивалі викликало обурення демонстрацією пропагандистського фільму російської режисерки про війну в Україні.
  • Українська спільнота в Торонто оголосила про проведення протесту проти показу фільму, а генеральний консул України звернувся до організаторів TIFF з протестом.

Що відомо про головних переможців 81-го Венеціанського кінофестивалю

Підкреслюється, що це вже другий Золотий лев, отриманий іспанським режисером. У 2019 році Педро Альмодовар отримав почесного «Золотого лева Святого Марка» за внесок у кінематограф.

Режисер Педро Альмодовар отримав головний приз Венеційського кінофестивалю
Педро Альмодовар
  • Великий приз журі («Срібний лев») — «Гірська наречена» Маури Дельперо

  •   Найкраща режисура — Брейді Корбет («Бруталіст»)

  •   Найкраща жіноча роль — Ніколь Кідман («Погана дівчинка»)

  •   Найкраща чоловіча роль — Венсан Ліндон («Тихий син»)

  •   Найкращий сценарій — Муріло Хаузер, Ейтор Лорега («Я все ще тут»)

  •   Спеціальний приз журі — Деа Кулумбегашвілі («Квітень»).

Що відомо про демонстрацію пропагандистського фільму РФ на Венеційському кінофестивалі і реакцію української спільноти

На фестивалі демонструвався пропагандистський фільм російської режисерки Анастасії Трофімової про росіян на війні з Україною. Цей фільм створено в копродукції Канади та Франції. В описі вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито "допоможуть глибше зрозуміти цю війну".

Участь стрічки у фестивалі викликала обурення як українських дипломатів, так і громадськості.

Українці в Торонто оголосили про проведення протестної акції 10 вересня проти показу фільму на кінофестивалі. 

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко звернувся до організаторів Міжнародного кінофестивалю в Торонто (TIFF) з аргументованим протестом проти показу на фестивалі фільму про росіян на російсько-українській війні.

Генконсул зазначив, що автор фільму «навмисне неправдиво зображає» реалії війни Росії проти України, відбілюючи злочин тих, хто прийшов на чужу землю зі зброєю.

Анастасія Трофімова є штатним російським пропагандистом. Раніше вона працювала на російську медіамережу RT, яка перебуває під західними санкціями і є одним з найактивніших розповсюджувачів антиукраїнської риторики.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?