НБУ дозволив націоналізувати колишній Альфа-банк
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ дозволив націоналізувати колишній Альфа-банк

НБУ дозволив націоналізувати колишній Альфа-банк
Джерело:  online.ua

НБУ ухвалив рішення щодо виведення з ринку "Сенс Банку" — колишнього "Альфа-Банку" і запропонував уряду провести його націоналізацію. 

Джерело: сайт НБУ

Що відомо про ймовірну націоналізацію "Сенс Банку" 

Згідно з офіційною звітністю, частка Sense Bank становить у банківському секторі 3,2%. Тепер, після можливої націоналізації, частка держави буде 56%.

Зазначається, що власниками опосередкованої істотної участі в банку є громадянин РФ та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин РФ та Латвії Пьотр Авен та громадянин РФ Андрій Косогов.

Пов’язаність власників опосередкованої істотної участі в АТ "Сенс Банк" М. Фрідмана та П. Авена з Росією, яка є країною-агресором та здійснила повномасштабне військове вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року, їх підтримка дій та політики, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, завдає значного репутаційного ризику та має суттєвий негативний вплив на діяльність банку, - зазначається у документах НБУ.

Чому важливо націоналізувати "Сенс Банк"

За словами представників Нацбанку, через зв’язок власників опосередкованої істотної участі в "Сенс Банку" Фрідмана та Авена з режимом країни-агресора до них були застосовані санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів. Також указом президента України до Фрідмана, Авена та Косогова застосовані персональні санкції, зокрема, у формі блокування активів.

Ураховуючи застосовані санкції, власники прямої та опосередкованої участі в АТ "Сенс Банк" із загальною часткою 100% капіталу банку позбавлені права розпоряджатися власними активами та відчужувати їх у будь-який спосіб. Визнання Національним банком їх ділової репутації небездоганною та заборона використання ними права голосу за належними частками в капіталі банку є наслідком їх власних дій/бездіяльності, - повідомляють в НБУ.

Власники істотної участі в банку не здатні виконувати визначені Законом України "Про банки і банківську діяльність" зобов’язання щодо підтримання на постійній основі рівня капіталу, достатнього для дотримання нормативних значень, установлених Національним банком, та вжиття своєчасних заходів для запобігання настанню його неплатоспроможності.

В умовах дії в Україні воєнного стану, запровадженого через повномасштабну військову агресію щодо України з боку Росії, та з урахуванням поточного фінансового стану "Сенс Банку", все вищезазначене становить загрозу для інтересів вкладників та інших кредиторів банку. За таких умов, відповідно до вимог Закону України "Про банки і банківську діяльність", Національний банк зобов’язаний ухвалити рішення про виведення системно важливого банку з ринку.

Важливим аспектом є те, що банк працює, незалежно від того, що була застосована процедура, в звичному режимі. Перехід буде відбуватися максимально комфортно, непомітно і безпечно для клієнтів. З огляду на системну вадливість банку, застосована саме така процедура, - зазначив глава НБУ Андрій Пишний.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?