НБУ оприлюднив остаточний вердикт щодо націоналізації ПриватБанку
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ оприлюднив остаточний вердикт щодо націоналізації ПриватБанку

НБУ оприлюднив остаточний вердикт щодо націоналізації ПриватБанку
Джерело:  online.ua

У Національному банку України оголосили остаточний судовий вердикт щодо позову, який стосувався оскарження договору купівлі-продажу “ПриватБанку”, внаслідок якої фінансова установа на 100% перейшла до державної власності.

Джерело: НБУ

За офіційними даними, Господарський суд Києва у середу, 2 червня, закрив провадження відповідно позову Олександра Дубілета.

“Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення суду. Таке рішення суду ухвалене у зв’язку із застосування закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" №590-ІХ”, - цитує пресслужба заяву начальника управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктора Григорчука.

Він уточнив, що згідно з законом, єдиним способом захисту прав осіб, які виступають чи виступали як учасники банку, стало відшкодування завданої шкоди виключно у грошовій формі.

“Відповідно до прикінцевих і перехідних положень Закону № 590-ІХ судові провадження в господарських справах за позовом колишнього учасника банку у разі невідповідності обраних позивачем способів захисту вимогам Господарського процесуального кодексу України підлягають закриттю”, - додав посадовець.

Григорчук зауважив, після затвердження договору купівлі-продажу акцій банку, який позначено як неплатоспроможний, держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані активи установи, а акції відповідно не можуть бути повернені до попередніх власників.

В НБУ нагадали, що “екс-голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет у грудні 2019 року подав позов до Господарського суду міста Києва до ПриватБанку, Міністерства фінансів та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за участі третіх осіб - Національного банку та Кабінету міністрів про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій ПриватБанку”.

Націоналізація ПриватБанку

Фінансова установа, підконтрольна колись олігарху Ігорю Коломойському, була куплена державою у грудні 2016 року. Пізніше було ухвалено законопроєкт, який забороняв повертати придбані державою подібні установи, що стало неможливим його повернення олігарху через суд.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?