Рада проголосувала за гучний проєкт Дія City
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рада проголосувала за гучний проєкт Дія City

Рада проголосувала за гучний проєкт Дія  City
Джерело:  online.ua

Нардепи Верховної Ради у середу, 2 червня, підтримали законодавчу ініціативу щодо створення так званого “Дія City”, яку розробили у Міністерстві цифрової трансформації.

Джерело: засідання парламенту

За офіційними даними, законопроєкт №5376 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” передбачає введення спеціального режиму оподаткування для резидентів “Дія City”.

Підтримали відповідну ініціативу 281 народний депутат.

У пояснювальній записці говориться, що спеціальний режим оподаткування також вводитимуть для окремих доходів робітників і так званих гіг-спеціалістів, які працюють у компаніях.

Перш за все цей режим передбачатиме можливість переходу на прибуток підприємств з податком 9% та оподаткування цілої низки операцій. Під податки підпадатимуть виплати відсотків на користь нерезидентів (це пов’язані особи, або нерезиденті, зераєстровані у державах з “низькоподатковими” юрисдикціями), виплати роялті у сумах з перевищенням ліміту та безоплатного надання майна не платнику податку.

Водночас податки вводяться на надання фінансової допомоги, що не підлягає поверненню, не платнику податку або ж пов’язаній фізичній особі, неплатнику податку або пов’язаній особі – нерезиденту незалежно від наявності умови про повернення, або пов’язаній юридичній особі – неплатнику податку чи непов’язаній особі, що залишається неповернутою упродовж одного року.

Розробники законопроєкту пропонують також оподаткувати низку виплат, які проводяться через вкладення в об’єкти інвестицій (зокрема придбання майна), які знаходяться за кордонами України, придбання майна, робіт, послуг неплатнику податку, а також передачу майна, робіт, послуг неплатнику податку (у разі розрахунків чи постачання зазначеного вище не проведено у 360-денний чи інший термін).

Спецрежим оподаткування передбачає стягнення податків з доходів фізичних осіб за ставкою 5%. У майбутньому може бути введено сплачення єдиного внеску на державне соціальне страхування розміром:

  • мінімальний страховий внесок для робітників резидентів;

  • 22% від визначеного з урахуванням гіг-контракту розміру бази нарахування єдиного внеску, однак не більше максимальної та не менше мінімальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої законом для гіг-спеціалістів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?