Рада попередньо підтримала спрощення оформлення паспортів мешканцям ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада попередньо підтримала спрощення оформлення паспортів мешканцям ОРДЛО

Рада попередньо підтримала спрощення оформлення паспортів мешканцям ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Народні депутати Верховної Ради підтримали за основу законопроєкт №4564, який передбачає спрощення паспортних процедур для мешканців ОРДЛО з відповідною пропискою.

Джерело: засідання парламенту

За оприлюдненими даними, на підтримку документа виступили 315 депутатів.

Станом на 2021 рік реєстрацію українських паспортів проводять представники місцевої влади - на сільському, селищному та міському рівнях. Реєстрацію таким чином з 2016 року проводять виключно на підпорядкованих їм територіях.

Нововведення передбачає можливість звернення мешканців окупованих районів, зокрема й Криму, до будь-якого відділення Державної міграційної служби й отримати документи, які засвідчують особи, чи оформити вклеювання нової світлини у них.

Також можна буде поставити позначку в паспорті про реєстрацію за адресою фактичного проживання в Донецьку, Луганську чи Сімферополі.

У законопроєкті автори пропонують скасувати довідку, яка підтверджує місце проживання переселенців чи осіб, що залишаються в окупованих російським агресором районах.

У разі процесу отримання першого паспорта реєстрацію за місцем проживання в окупованих районах вказують на підґрунті підтвердженого права власності батьків на нерухомість чи на підґрунті реєстрації батьків, що міститься у їхніх документах з посвідчення особистості.

У законопроєкт говориться також, що в разі необхідності заміни паспорту чи вклеювання у нього світлини відповідно віку вказується та ж сама реєстрація, яка містилася в документі раніше.

Вторгнення РФ в Україну

Українська влада втратила контроль над Кримом та окремими районами Донеччини й Луганщини, включно з Донецьком і Луганськом, з весни 2014 року. З того часу окупаційні режими усіляко обмежують пересування громадян України.

Вже кілька років в окупованих районах Донбасу триває так звана російська паспортизація, що передбачає ледь не силовий тиск для отримання кремлівських документів.

Водночас режим з початку пандемії 2020 року блокує пасажирський рух через українські КПВВ, не випускаючи та впускаючи майже нікого.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?