У Раді виступили з новою пропозицією щодо паспортів жителів ОРДЛО
Категорія
Україна
Дата публікації

У Раді виступили з новою пропозицією щодо паспортів жителів ОРДЛО

У Раді виступили з новою пропозицією щодо паспортів жителів ОРДЛО
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт 4564, яким пропонується спростити оформлення паспортів жителям ОРДЛО. Народні депутати хочуть закріпити на законодавчому рівні можливість відмітки в українських паспортах про реєстрацію на тимчасово окупованих територіях.

Джерело: пресслужба Слуги народу

Одним з ініціаторів законопроєкту про спрощення оформлення паспортів жителям ОРДЛО виступив депутат президентської партії Максим Ткаченко. Він пояснив, що законодавча ініціатива передбачає можливість для жителів непідконтрольної частини Донбасу і Криму звернутися в будь-яке відділення Державної міграційної служби України, щоб отримати документи, що засвідчують особу, або вклеїти фотографію в паспорт.

Депутат підкреслив, що з 2016 року люди з луганською, донецькою чи кримською реєстрацією, яким потрібно змінити фото в паспорті, зробити в ньому якісь позначки або вперше отримати паспорт, не можуть зареєструвати своє місце проживання. А для молодих українців, які вперше отримують український паспорт, взагалі не ставлять відмітку про реєстрацію місця проживання.

Без відмітки в паспорті виникає купа складнощів в повсякденному житті: практично неможливо звернутися за безкоштовною допомогою до лікаря, виникають проблеми з оформленням кредитів, банківських карт, а до абітурієнтів виникають питання при вступі до вузу.

Спрощення оформлення паспортів для жителів ОРДЛО - що пропонується

Комітет Верховної Ради з питань прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій вже рекомендував Верховній Раді прийняти законопроєкт 4564 у першому читанні. Як каже Ткаченко, депутати розуміють складність ситуації, в якій опинилися українці на окупованих територіях, і готові зробити все, щоб полегшити їхнє становище і надати можливість відчувати себе частиною великої української родини.

У законопроєкті пропонують:

  • ставити позначку в паспорт про реєстрацію за адресою фактичного проживання в окупованих Луганській, Донецькій областях або Криму;

  • скасувати довідку про підтвердження житла переселенців і людей, які проживають на окупованих територіях;

  • для реєстрації по фактичному місцю проживання використовувати дані з Державного реєстру виборців, Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб і Єдиного державного демографічного реєстру;

  • при отриманні українцем першого паспорта, реєстрацію за місцем проживання на окупованих територіях вказувати на основі підтвердженого права власності батьків на нерухомість або на основі реєстрації батьків, зазначеної в їх паспортах;

  • при заміні паспорт або вклейці в нього фотографії за віком, вказувати ту ж реєстрацію, яка і була в документі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?