Зеленський підписав закон про визнання цифрових паспортів у Дії
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський підписав закон про визнання цифрових паспортів у Дії

Зеленський підписав закон про визнання цифрових паспортів у Дії
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський затвердив підписом законопроєкт, який прирівнює е-паспорти та е-паспорти для виїзду за кордон до відповідних документів у вигляді карток.

Джерело: Офіс президента

“Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” № 1368-ІХ, який парламент ухвалив 30 березня 2021 року”, - оголосили на Банковій у четвер, 15 квітня.

Згідно з офіційними даними, цифровими аналогами ID-паспортів користуються станом на квітень близько 5 мільйонів громадян — для цього існує сервіс державних послуг “Дія”.

Згаданий закон прирівнює на законодавчому рівні фізичні та цифрові документи.

“Це дасть змогу використовувати ці цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком у межах України; під час медичного обслуговування чи банківських операцій; для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти; під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів”, - стверджують в ОП.

У президента нагадали, що користуватися цифровими документами можуть громадяни України, що володіють ID-картками чи біометричними закордонними паспортами. Вони відзначені більшою захищеністю від підробок, а також більшою простотою в оформленні.

Згідно з положеннями закону, він набирає чинності 23 серпня 2021 року.

Цифровізація від влади Зеленського

Курс на диджиталізацію українського суспільства та державних процесів набув активності після перемоги на виборах Володимира Зеленського навесні 2019 року. Він проголосив цей напрямок одним з пріоритетних для своєї каденції.

Передбачалося, що населення таким чином зможе автоматично користуватися державними послугами, які до цього потребували безліч контактів з посадовцями різного рівня, використання безлічі паперових документів.

Для реалізації відповідних проєктів було створене спеціальне Міністерство цифрової трансформації, яке наразі очолює Михайло Федоров.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?