Рада попередньо підтримала заборону продажу ліків дітям
Категорія
Політика
Дата публікації

Рада попередньо підтримала заборону продажу ліків дітям

Рада попередньо підтримала заборону продажу ліків дітям
Джерело:  online.ua

Народні депутати Верховної Ради у середу, 2 червня, провели голосування з приводу нового законопроєкту №5123-1, який передбачає заборону на продаж ліків дітям до 14 років по всій Україні.

Джерело: сайт парламенту

За офіційними даними, документ “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам” підтримали у першому читанні 319 представників Ради.

Приводом для розробки та внесення у парламент такої законодавчої ініціативи стали інциденти зі школярами, які отруїлися через самостійне вживання ліків.

“З огляду на викладене, постає нагальна необхідність обмежити вільний доступ малолітніх осіб до лікарських засобів, а також встановити щонайменше адміністративну відповідальність за продаж лікарських засобів малолітнім особам… Реалізація запропонованих змін дозволить на законодавчому рівні створити необхідні умови для безпечного середовища для малолітніх осіб та буде сприяти збереженню здоров'я та життя дітей”, - наголосили автори у пояснювальній записці.

Згідно з уточненими деталями, продаж лікарських засобів малолітнім дітям чи доставка таких товарів кінцевому споживачу-малолітній особі передбачатиме штрафи проти безпосередньо торговця, який поширює товари чи здійснює передачу.

Штрафи коливатимуться за таке порушення від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює приблизно 6 800 та 13 600 гривень відповідно.

У разі повного правопорушення упродовж року сума штрафів зростатиме. У цьому випадку вони коливатимуться від 800 чи 1400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що сягає вже від 13,6 тисячі гривень до 23,8 тисячі відповідно.

У Цивільному кодексі говориться, що статус малолітньої дитини підтверджується віком менше 14 років.
Рада вже підтримувала законопроєкт, який передбачає обмеження продажі лікарських засобів дітям.

Документ №5122 “Про внесення змін до статті 21 Закону України “Про лікарські засоби” щодо заборони продажу лікарських засобів дітям” також пропонував заборонити продаж особам молодше 14 років.

Якщо в продавця виникатимуть сумніви щодо віку дитини, він може попросити продемонструвати документ, яким посвідчує особу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?