Рада підтримала заборону одноразових пластикових пакетів в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рада підтримала заборону одноразових пластикових пакетів в Україні

Рада підтримала заборону одноразових пластикових пакетів в Україні
Джерело:  online.ua

У вівторок, 1 червня, народні депутати Верховної Ради підтримали новий законопроєкт, який стосується суворого обмеження у поширенні та обігу пластикових пакетів на території України.

Джерело: засідання парламенту

Парламентарі ухвалили відповідний документ вже у другому читанні та в цілому. Він передбачає заборону на розповсюдження пластикових пакетів у магазинах, аптеках, закладах громадського харчування чи надання послуг.

Компанії отримали рівно 7 місяців на введення змін, оскільки законопроєкт №2051-1 набирає чинність з 1 січня 2022 року. Підтримали його 297 нардепів під час засідання.

Головна мета проєкту закону - поліпшити стану довкілля та зменшення шкоди для екологічної ситуації. Йдеться про заборону надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових чи біорозкладних пакетів.

Імплементація заборони фактично розділена. Лише з 2023 року вона поширюватиметься на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пакети товщиною до 15 мікронів, які використовують наразі для пакування риби, м’яса, сипучих продуктів чи льоду.

Також під заборону потрапить використання маркування на кшталт “біо”, “біопакет”, “біорозкладний” для продукції, яка не здатна до біорозкладання відповідно європейським нормам. Компанії не зможуть у майбутньому схиляти споживачів до придбання таких пакетів.

Передбачається, що за місяці до набуття законом чинності мають розвинутися аналоги до них - паперові пакети, торбинки багаторазового використання. Усі пакети після перехідного періоду, які належать до заборонених, мають бути утилізовані.

Для порушників нових норм вводять штрафи. Вони передбачають стягнення від 1700 до 3400 гривень, а також від 3400 до 8500 у разі повторного інциденту.

У Євросоюзі тим часом незабаром будуть заборонені не тільки пластикові пакети, але й трубочки для напоїв, так званий одноразовий посуд та інша подібна продукція з пластику.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?