Сміття — цінний ресурс: як функціонує перша сортувальна станція в Україні
Категорія
Культура
Дата публікації

Сміття — цінний ресурс: як функціонує перша сортувальна станція в Україні

Сміття — цінний ресурс: як функціонує перша сортувальна станція в Україні
Джерело:  online.ua

Щорічно українці генерують 15 млн тонн сміття, яке отруює не тільки природу, а й людей. Щоб цьому запобігти, екоактивісти створили громадську організацію "Україна без сміття" та відкрили першу в країні станцію сортування No Waste Recycling Station в Києві, яка приймає на переробку та утилізацію близько 40 видів різних відходів.

Джерело: Ukraїner

Головна ідея екопроєкту полягає в тому, щоб навчити людей сортувати сміття і показати, що воно є цінним вторресурсом. Наприклад, алюмінієві банки можуть стати матеріалом для велосипедних корпусів, пластикові пляшки - для спортивного одяга, а скло і навіть целюлозні гранули з паперу можна використовувати для зміцнення доріг. У розвинених країнах з органічних відходів роблять компост, який стає добривом для грунту, а біогаз з них використовують для заправки автомобілів.

В Україні діє понад сотні підприємств, здатних переробляти папір, метал, скло і пластики. Але через те, що вони не отримують достатньої кількості відходів від населення, які попадають на звалища, їм доводиться купувати ці ресурси у інших країн.

Як працює сортувальна станція сміття

Засновники соціального стартапу "Україна без сміття" поставили для себе мету зробити сортування відходів нормою для українців. На прикладі першої сортувальної станції екоактивістам вдалося довести, що цілі "нуль відходів на звалищах" реально досягти.

"Модель соціального підприємництва - це нова модель для України. В світі вона сьогодні активно розвивається. Ми хочемо надати людям можливість мати ту послугу, якої ще не існує", - пояснюють в УБС.

Фото - Сергій Коровайний

Однією з перших послуг УБС був "Зелений Офіс". Організація встановлювала контейнери для сортування, вивозила вже відсортовані відходи та проводила освітні тренінги для своїх клієнтів - українських і міжнародних компаній, що працюють в Україні. У 2017 році було вирішено відкрити в Києві першу станцію сортування сміття, площею 80м². Через деякий час схожі проєкти почали з'являтися в інших містах.

За рік роботи станція сортування сміття в Києві стала популярною і УБС довелося переїхати на вулицю Саперно-Слобідську в двоповерхову будівлю. Робота станції забезпечує команда з понад тридцять осіб. Відвідати громадську станцію сортування може кожен бажаючий: цінні вторресурси приймають на переробку безкоштовно, а неліквіди на утилізацію - на платній основі.

"Україна без сміття" приймає на переробку та утилізацію близько 40 видів різних відходів, незмінне правило - все повинно бути сухе і чисте, щоб простір станції залишався безпечним, комфортним і приємним. В результаті, УБС щомісяця віддає на переробку українським підприємствам 25-45 тонн вторсировини.

Фото - Сергій Коровайний

На сортувальній станції сміття можна здати:

  • скляні пляшки,

  • жерстяні бляшанки,

  • гаджети,

  • комбіновані упаковки типу Tetra Pak, Elopak, Pure Pak та ін.,

  • органічні відходи на компостування.

Не приймають на станції брудні упаковки і небезпечні відходи, такі як батарейки, лампочки, медичні відходи.

З липня 2020 року в УБС діє послуга "Пластик Поштою", завдяки якій здавати відходи на переробку чи утилізацію можуть люди з будь-якого населеного пункту України. Чисті й сухі паковання, непридатні для носіння одяг, взуття, сумки, м’які іграшки та ковдри їм можна надіслати поштою.

Для киян і жителів передмістя столиці в радіусі 20 км також діє послуга "УБС Кур’єр" - пакети з чистою й сухою вторсировиною та неліквідами забирають прямо біля під’їзду сортувальників.

"Наше завдання - перевернути уявлення людини про сміття. Сміття може бути нормальним, якщо людина дбатиме про своїх відходи будинку, буде намагатися робити його чистим, - тоді не буде проблем з відходами", - пояснює засновниця проєкту Євгенія.

Фото - Анастасія Некипіла

На сьогоднішній день в УБС почали займатися ресайклінгом та апсайклінгом вторсировини. Ресайклінг - це створення сировини з відходів. Для нього характерно те, що кожен матеріал можна переробити обмежену кількість разів (крім скла), але кожен раз якість матеріалу погіршується. Зате апсайклінг - це виготовлення нового продукту кращої якості, ніж була вторсировина, яку для нього використовували. Серед апсайкл-речей УБС - багаторазові бахіли і нарукавники: їх майстрині-партнерки УБМ шиють на замовлення зі старих і зламаних парасольок, які відвідувачі приносять на станцію.

З 2020 року на сортувальній станції є ресайкл-майстерня, де команда експериментує з переробкою пластикових кришечок і ємностей з полістиролу. В результаті виходять пластикові плити різного забарвлення і товщини, які можна використовувати в якості матеріалу для створення лавок, велосипедних парковок або сувенірів.

Фото - Анастасія Некипіла

Зараз УБС готується до запуску франшизи і до будівництва мультифункціонального культурного об'єкта на території Національного експоцентру України (ВДНГ), щоб популяризувати роздільний збір відходів. На цьому просторі об'єднають станцію сортування, перший в Україні Музей переробки і споживання, майданчик для артподій під небом і фермерський ринок без пластику.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?