НБУ погіршив прогноз щодо міжнародних резервів
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ погіршив прогноз щодо міжнародних резервів

НБУ погіршив прогноз щодо міжнародних резервів
Джерело:  online.ua

У Національному банку України виступили з новим прогнозом щодо обсягів міжнародних резервів до кінця 2021 року, який значно погіршився.

Джерело: НБУ

За оприлюдненими подробицями, до кінця поточного року резерви прогнозують на рівні 29,8 мільярда доларів США. Ще у січні прогноз вказував на 30,7 мільярда.

Відповідно оновленим висновкам, наступного року резерви скоротяться до 29,3 мільярда доларів, хоча раніше прогнозували до 29,7 мільярда.

Вже 2023 року показник становитиме 29,1 мільярда доларів, а раніше на такий самий обсяг у прогнозі й говорилося.

Голова НБУ Кирило Шевченко зауважив, що регулятор передбачає прогрес України у переговорах з Міжнародним валютним фондом.

“Співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами посилює здатність уряду підтримати економіку під час кризи і сприятиме проходженню пік боргових виплат восени. Завдяки цій співпраці міжнародні резерви України у 2021-2023 роках будуть знаходитися на досить високому рівні — від 29 до 30 млрд доларів”, - стверджує посадовець.

Водночас Нацбанк ухвалив рішення щодо підвищення облікової ставки.

“Цей крок спрямований на поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до цілі 5% уже в першому півріччі 2022 року”, - пояснили у пресслужбі фінансової установи.

Що відомо про міжнародні резерви України

Відповідні показники почали суттєво скорочуватися у березні 2021 року. Станом на число місяця вони становили трохи більше 27 мільярдів доларів США, що говорить про зменшення на суму близько 1,5 мільярда.

Згідно з офіційними даними НБУ, Україна з початку поточного року втратила трохи більше 2 мільярдів доларів міжнародних резервів.

“Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив майже 1,3 млрд дол. США (в еквіваленті)”, - нагадали тоді представники регулятора.

Також відзначалося сплачення на користь МВФ понад 500 мільйонів доларів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?